06.05.2024 18:50
06.05.2024 17:48
Práce na opravě silnice ve Vysoké Libyni jsou v plném proudu - FOTKY
Po zimní přestávce se s v březnu začalo zase naplno pracovat na opravě silnice I/27 ve Vysoké Libyni a jejím bezprostředním okolí. Práce probíhají za úplné uzavírky.
06.05.2024 16:45
Křišťálový unikát i tisíce let staré duby. V muzeu Depo Moto Art je k vidění unikátní výstava - FOTKY
V Depo Moto Art v Plzni jsou aktuálně k vidění samé unikáty! Nahlédněte do něj s QAPem.
SZPI si došlápne na falšování vín, má novou metodu
SZPI má nyní zcela novou metodou proti falšování vín syntetickými aromaty. Ty jsou sice povoleny v řadě potravinářských odvětvích, ve vinařství se ale používat nesmí.
Zdá se vám, že některé víno voní více, než by mělo? Třeba může obsahovat zakázané aromatické látky. Na falšování vín přidáváním syntetických aromatických látek si teď došlápne inspekce.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) aktuálně akreditovala novou laboratorní metodu, pomocí které bude možné právě takto falšovaná vína identifikovat. Používání aromatických látek je ve vinařství zakázáno.
Přesto od roku 2014 inspektoři zjistili řádově desítky vín, která nepovolená syntetická aromata obsahovala. Podle SZPI mezi nejčastěji takto falšovanou odrůdu patřila Pálava, která měla patrné syntetické broskvové aroma.
Aromatické složky do vína přirozeně vstupují z hroznů révy vinné a další se dotváří během fermentace a procesu zrání.
"Z důvodu zefektivnění úřední kontroly SZPI zavedla do své kontrolní praxe metodu stanovení tzv. gama-laktonů pro odhalování falšování vína přídavkem syntetického aroma metodou chirální plynové chromatografie s hmotnostní detekcí. Tento laboratorní postup zavedl odbor zkušební laboratoře SZPI Brno, který se dlouhodobě specializuje na odhalování falšování vín pomocí laboratorních analýz," informuje inspekce.
Nově akreditovanou metodu bude SZPI v následujícím období intenzívně využívat.