Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Úspěch pro plzeňskou zoo! Teraristé se po 15 letech dočkali mláděte agamy - FOTKY

31.05.2023 14:37

Relativně velcí ještěři Lophosaurus dilophus, s nápadně zvětšeným hrdlem a šupinami tvořícími hřeben táhnoucí se od hlavy až po ocas, pocházejí z druhého největšího ostrova světa, Nové Guiney. Zdárného odchovu se teraristé v Plzni dočkali po dlouhých 15 letech.

1
1agama-lophosaurus-dilophus-km (17)-upr-miniagama-lophosaurus-dilophus-km (38)-upr-miniagama-lophosaurus-dilophus-km (33)-upr-mini

„Příběh začíná v roce 2008, kdy jsme v Tropickém pavilonu Zoologické a botanické zahrady města Plzně přivítali nově příchozí pár stromových agam Lophosaurus dilophus. Ze získaného páru ovšem krátce po příjezdu uhynula samice a s ní na dlouhou dobu odešla též vidina plnohodnotného chovu s perspektivou mláďat,“ řekl Lukáš Pola, terarista plzeňské zoologické zahrady.

Pět let byl samec umístěn v expozici tropického terária (dnešní Království jedu), poté byl v roce 2013 deponován soukromému chovateli. „Tento krok později slavil úspěch a zoologická zahrada obdržela v roce 2015 tři mláďata (potomky tohoto původního samce), jež byla umístěna v chovatelském zázemí expozice Akva Tera. Dospělosti se dožila pouze dvě z nich; ukázalo se, že obě jsou samice. V květnu 2020 byly přemístěny do nově vybudovaného paludária s názvem Nová Guinea v návštěvníkům přístupné části expozice, kde jsou dodnes,“ uvedl Lukáš Pola.

Akva Tera získala v roce 2021 dospělého samce. Zezačátku nejevil o samice zájem. K vysněným mláďatům vedla dlouhá cesta. „Slibně vypadající, čili oplozená vejce, objevili ošetřovatelé až v září 2022. Vánoční nadílka s podobou očekávaného odchovu se ale nekonala. V prosinci 2022 se první mládě sice dokázalo proříznout skrze vaječnou skořápku, vylézt z ní však už nezvládlo. Stejným způsobem zahynulo také druhé mládě ze stejné snůšky,“ řekl Lukáš Pola.

„Na doporučení zkušeného chovatele byla zbývající vejce nalezená 11. prosince 2022 přemístěna do inkubátoru s teplotou 23,5 ºC s nadějemi, že tím bude jeden z možných faktorů neúspěchu eliminován. Ke zdařilému líhnutí došlo až 20. března 2023, kdy na svět přišlo první mládě, a to po 99 dnech inkubace. Druhé následovalo o tři dni později. Z dalších třech vajec ze snůšky z 1. ledna 2023 se vylíhla mláďata 10., 12. a 13. dubna (99 – 101 dní inkubace),“ popsal terarista plzeňské zoologické zahrady.

Celkem tedy ošetřovatelé oslavují pět vylíhnutých mláďat a drží pěsti dalším sedmi vejcím, která čekají v inkubátoru. Chovné trio můžete vidět v expoziční, návštěvnické části Akva Tera. Mláďata jsou zatím umístěna v chovatelském zázemí.

Foto z líhnutí: Jiří Doxanský, Foto K. Misíková

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT