QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V nemocnicích ubydou postele, někde budou muset zavřít i oddělení

09.09.2010 10:52

Od ledna 2011 začnou platit škrty i ve zdravotnictví. Pacienti to poznají především v nemocnicích, protože ty budou mít velmi omezené rozpočty. Ubydou lůžka i některá oddělení.

Podle odborníků bude rok 2011 pro zdravotnictví velmi kritický, protože reformy, které mají přinést právě do tohoto resortu peníze, se ukáží s výsledkem až v roce 2012. Takže ve zdravotnictví budou jasně příští rok chybět peníze.

Změny pocítí pacienti hlavně v nemocnicích. Ty totiž budou mít méně peněz takže budou muset šetřit. Jak? To je jasné, ubydou lůžka a některé menší nemocnice budou zavírat i oddělení. Ve větších nemocnicích, kde ´pouze ´ ubydou lůžka, se tak budou oddělení dělit o postele. Půjde především o lůžka akutní péče, která jsou pod dozorem sester a jejich provoz je dražší než u těch s následnou péčí.

Nebude například běžné, aby okresní nemocnice měla svou vlastní chirurgii, ortopedii, urologii, internu, ORL a všechna další oddělení. U některých malých zařízení dokonce zmizí oddělení úplně a z nemocnice bude LDN, protože těch je u nás nedostatek. Pacienti tak budou muset jezdit za klasickým nemocničním ošetřením dál než dosud.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT