V Plzni byla slavnostně odhalena pamětní deska Miroslava Horníčka - FOTKY

15.02.2023 16:36

Miroslav Horníček je jeden z nejslavnějších rodáků Plzně. Po dnešním dni má svoji pamětní desku. Tu slavnostně odhalila Eliška Bartáková, radní města Plzně pro oblast kultury a památkové péče.

Horníček deska_odhalení_0223_QAP
Horníček deska_odhalení_0223_QAPHorníček deska_odhalení_0223_QAP (2)Horníček deska_odhalení_0223_QAP (1)Horníček deska_odhalení_0223_QAP (3)Horníček deska_odhalení_0223_QAP (4)Horníček deska_odhalení_0223_QAP (5)Horníček deska_odhalení_0223_QAP (6)Horníček deska_odhalení_0223_QAP (7)Horníček deska_odhalení_0223_QAP (8)Horníček deska_odhalení_0223_QAP (9)Horníček deska_odhalení_0223_QAP (10)Horníček deska_odhalení_0223_QAP (11)Horníček deska_odhalení_0223_QAP (12)Horníček deska_odhalení_0223_QAP (13)Horníček deska_odhalení_0223_QAP (14)Horníček deska_odhalení_0223_QAP (15)Horníček deska_odhalení_0223_QAP (16)Horníček deska_odhalení_0223_QAP (17)

Ve středu 15. února byla slavnostně odhalena pamětní deska věnovaná významnému herci, dramatikovi, plzeňskému rodákovi Miroslavu Horníčkovi. Deska je umístěna v Karlově ulici 36 v Plzni, na fasádě hercova rodného domu. „Každý by měl mít svůj rodný dům. Řeknete, že každý ho má. Jen málo lidí se narodilo v plenéru. Třeba Žižka nebo Afrodita. Rodiště se nevybírá. Nevolí je ani rodiče, ani novorozeně...,” promlouval ze zvukové nahrávky Miroslav Horníček k přítomným lidem. 

Slavnostnímu odhalení předcházelo předčítání herce Jakuba Zindulky, promluvila i radní města Plzně pro oblast kultury a památkové péče. „Dnes je tomu 20 let, kdy nás opustil herec, spisovatel, režisér, výtvarník a divadelní teoretik Miroslav Horníček, který se narodil v tomto domě 10. listopadu 1918 a zemřel 15. února 2003 v Liberci,” připomněla Eliška Bartáková. Radní následně přítomným také přečetla ukázku z knihy, kterou Horníček napsal. „Jak vzpomíná Miroslav Horníček v knize Saze na Hrušce na místo svého narození? Já patřím k těm, kdo si na svůj vztah k rodnému domu potrpí a kdo si před ním občas dopustí melancholii i dojetí. Narodil jsem se v jeho prvním poschodí - kuchyň a pokoj…,” předčítala radní.

Autorem pamětní desky je známý sochař a malíř Václav Fiala. „Byl jsem požádán, abych vymyslel pamětní desku na rodný dům slavného herce v Plzni. Už ve chvíli, kdy mi byla výzva sdělována, mě napadlo několik věcí. Nebude to vážná deska, se zlatým písmem a bronzovou bustou. Nebude to deska, jakou vzdáváme hold buditelům, vojevůdcům a jiným tvůrcům dějin. Ta deska musí vypadat jinak,” řekl umělec. 

Po odhalení desky promluvil i Pavel Kopp, dlouholetý kamarád Miroslava Horníčka. „S Mirkem jsem měl tu radost se 30 let přátelit. Napsali jsme spolu knihu Chvilky s Itálií. Zásluhou té knihy jsem se dokonce dostal do diplomacie. Zažili jsme spolu mnoho legrace. Strašně rád vzpomínám na to, jak byl Miroslav pohotový,” prozradil Pavel Kopp.

Na slavnostní odhalení desky Miroslava Horníčka se přišlo podívat mnoho Plzeňanů, mezi nimi i Ivana Halířová. „Mám všechny jeho knihy, jeho styl psaní je mi velmi blízký. Rodiče byli jeho vrstevníci, poslouchali jsme ho v rozhlase, dívali jsme se na pořady, kde vystupoval,” vzpomínala paní Ivana. „Nemohla jsem si tuhle událost nechat ujít. Pamětní deska se mi líbí,” prozradila QAPu paní Ivana.

Foto QAP

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT