QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V zemědělství a službách se zdražovalo, ve stavebnictvní a průmyslu nikoliv

15.10.2012 9:09

Meziměsíčně vzrostly ceny zemědělských výrobců a tržních služeb. Ceny průmyslových výrobců a stavebních prací se nezměnily.

Jak uvádí ČSÚ, ceny zemědělských výrobců se zvýšily o 3,1 % a tržních služeb o 1,3 %. Naproti tomu ceny průmyslových výrobců a stavebních prací se nezměnily.
Co se týče zemědělství, v rostlinné výrobě se ceny zvýšily o 4,0 %, a to v důsledku růstu cen průmyslových plodin o 8,9 %. Dále vzrostly ceny obilovin o 3,8 %. Naopak klesly ceny brambor o 10,3 %, zeleniny o 7,9 % a ovoce o 5,1 %. Ceny v živočišné výrobě se poprvé po pěti měsících zvýšily o 1,9 %, vzrostly ceny vajec o 5,0 %, prasat o 4,6 % a drůbeže o 2,7 %.

Ceny průmyslových výrobců se na úhrnu nezměnily. Vzrostly ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku o 1,0 %, z toho ceny průmyslových krmiv o 7,9 % a masa a masných výrobků o 2,2 %. Ceny chemických látek a výrobků se zvýšily o 1,9 % a koksu a rafinovaných ropných produktů o 0,5 %. Snížily se ceny obecných kovů a kovodělných výrobků o 1,3 %, pryžových, plastových a ostatních nekovových minerálních výrobků o 1,2 % a dopravních prostředků o 0,7 %.

Ceny stavebních prací se dle odhadů také nezměnily a ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví klesly o 0,4 %.

Ceny tržních služeb v podnikatelské sféře se zvýšily o 1,3 %. Vzrostly ceny za reklamní služby a průzkum trhu o 11,9 %, klesly ceny za finanční služby, kromě pojišťovnictví a penzijního financování, o 0,1 % a za nákladní dopravu o 0,2 %. Ceny tržních služeb nezahrnující reklamní služby se nezměnily.


SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT