Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Losy na Šumavě budou hlídat obojky

25.03.2010 17:55

Myslivci na Šumavě chystají pro losy novinku. Po zimě musejí provést sčítání kusů a jelikož našli poměrně málo stop, netroufnou si odhadnout, kolik kusů je na území Šumavy stále v pohybu a kolik jich pochytali pytláci.

Losy na Šumavě čeká nový sčítací systém. Myslivci provádějí každoročně počítání kusů podle stop ve sněhu. Letos našli ale stop málo a tak nemají možnost zjistit počet těchto zákonem chráněných zvířat. Dokonce se domnívají, že některé kusy mohly padnout do rukou pytláků. I z toho důvodu chystají pro losy nové telemetrické obojky, které budou sledovat jejich pohyb neustále. Tato satelitní technologie už monitoruje například moravské jeleny.

V současné době na našem území losů přibývá. Na Šumavě je zhruba 10 losích krasavců. Je to důsledkem celosvětového šíření losů na jih a také tím, že se v posledních letech mění chování lidí k přírodě. Bohužel, je stále mezi námi dost těch, kteří když uvidí losa, nenapadne je nic lepšího než vystřelit na něj. Naštěstí se najde víc a víc lidí, kteří losy ochraňují. Proto od roku 1992 jsou u nás zařazeni mezi kriticky ohrožené druhy.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT