QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Ptačí chřipka: V Brodu nad Tichou se utratí celý chov. Jedná se o cca 750 000 nosnic

04.01.2023 11:05

Ve velkochovu nosnic společnosti Česká drůbež s. r. o v obci Brod nad Tichou na Tachovsku v Plzeňském kraji byla 30. prosince 2022 vyšetřením ve Státním veterinárním ústavu Praha potvrzena ptačí chřipka.

ptačí chřipka_Tahovsko_040123_HZSPK (1)

„Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu potvrdilo výskyt ptačí chřipky subtypu H5N1 i v druhé polovině zasažené haly velkochovu nosnic v Brodu nad Tichou na Tachovsku. V ohnisku nákazy se tak nachází zhruba 220.000 nosnic,“ uvedla 3. ledna Státní veterinární správa České republiky (SVS).

I přes veškerá opatření se však ptačí chřipka rozšířila i do dalších hal. „Ptačí chřipka se rozšířila do dalších částí hospodářství, kde se objevily četné úhyny. Státní veterinární správa proto rozhodla o utracení všech nosnic, kterých v chovu bylo cca 750 000,“ uvedla 4. ledna SVS.

Jedná se o logisticky velmi náročnou akci, při které spolupracuje SVS se složkami integrovaného záchranného systému, chovatelem a asanačními podniky. „Již od včerejšího dne probíhá ve velkochovu v Brodu nad Tichou ve spolupráci se složkami IZS náročné utrácení nosnic v jedné ze tří hal, v níž se původně nacházelo zhruba 220 000 kusů nosnic. Navzdory přijatým opatřením a veškerému úsilí, se zabránit šíření vysoce nakažlivého onemocnění drůbeže do dalších hal nepodařilo a bude muset být utraceno celé hospodářství,“ popsal situaci Petr Vorlíček, mluvčí SVS. „V 16:03 jsme spustili zaplynování," doplnil informaci Petr Poncar mluvčí hasičů.

Nákazová situace je velmi vážná. „Jen během prosince bylo v České republice vyhlášeno deset nových ohnisek ptačí chřipky. Tempo, jakým nová ohniska nákazy přibývají, stále zrychluje. Aktuálně nejnovější čtvrté letošní ohnisko ptačí chřipky se nachází v malochovu drůbeže v obci Újezdec u Luhačovic v okrese Uherské Hradiště,“ informuje SVS.

„Opětovně apelujeme na všechny chovatele drůbeže a ptactva, aby dodržovali zásady biologické bezpečnosti v chovech a nařízená mimořádná veterinární opatření. Změny zdravotního stavu či zvýšené úhyny v chovech je třeba neprodleně hlásit místně příslušné krajské veterinární správě,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Foto HZSPK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT