QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Chlapeček z babyboxu zemřel, jeho matka je obviněna z vraždy

26.07.2017 15:41

Novorozený chlapec nalezený o víkendu v babyboxu zemřel. Policie našla jeho matku a obvinila ji z vraždy. Ukázalo se, že jde o třicetiletou ženu z Plzně, která tajila těhotenství.

babybox

O víkendu byli v Plzni odloženi do plzeňského babyboxu během tří hodin dva chlapečci. Psali jsme zde.

Ukázalo se, že případy nemají žádnou spojitost. Po důkladném vyšetření dětí v nemocnici vyšlo najevo, že první odložený chlapec, který dostal jméno Pavlík, je ve vážném stavu. Chlapec v nemocnici zemřel.

"Příčinou úmrtí byla závažná poranění, která vznikla úmyslným cizím zaviněním. Kriminalisté ustanovili ženu, která chlapce porodila a obvinili ji ze zvlášť závažného zločinu vraždy," uvedla mluvčí policie Markéta Fialová.

Po vyšetření bylo zjištěno, že novorozenci mohl někdo způsobit vážnou újmu na zdraví nesouvisející s porodem. Proto si případ převzala policie.

"Hned na prvopočátku kriminalisté prováděli šetření v okolí babyboxu, ve velmi krátkém čase se jim díky intenzivnímu prověřování podařilo zaznamenat pohyb vozidla a také osobu, která dítě do babyboxu umístila. Provedenými výslechy dále ustanovili matku, která chlapce porodila. Následující den (24.7.2017) bylo policistům oznámeno, že novorozenec na následky závažných poranění v nemocnici zemřel," uvedla dále Fialová.

Vrchní komisařka Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje zahájila trestní stíhání 30leté ženy jako obviněné pro zvlášť závažný zločin vraždy.

Žena měla podle policie své těhotenství tajit a vraždu novorozence plánovala ještě před porodem. V neděli v inkriminovanou dobu porodila bez přítomnosti jiné osoby v koupelně svého bydliště v Plzni zdravé novorozeně mužského pohlaví.

"Již v průběhu gravidity ale pojala úmysl uskutečnit hrůzný plán. Bezprostředně po porodu se za použití hrubého násilí chlapečka snažila usmrtit, kdy ji však v koupelně vyrušila její matka, která o těhotenství své dcery do té doby neměla tušení. Rodička svou matku požádala o převoz novorozence do babyboxu, kam byl také dne 23.7.2017 v 6.10 hodin umístěn. U dítěte byla v nemocnici posléze zjištěna závažná poranění, která nemohla vzniknout při porodu, ale pouze úmyslným cizím zaviněním, a na jejichž následky druhý den novorozenec zemřel," uvádí mluvčí policie.

Ženě hrozí až výjimečný trest.

ilustrační foto

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24