QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Masky, veselí i muzika! Region ovládly masopusty - FOTKY

10.02.2018 15:08

Druhý únorový víkend odstartoval koloběh nejrůznějších masopustních veselic v Plzeňském kraji. V sobotu se slavilo také v Radnicích na Rokycansku. Podívejte se na fotky!

1
13467859101112141315171816201921

Masopust je třídenní svátek, připadá na období mezi Vánocemi a postní dobou. Jeho počátek připadá hned do období po svátku Tří králů, končí pak v době okolo Popeleční středy před Velikonoci.

Masopustní zvyky mají původ v předkřesťanských slovanských oslavách konce zimy. Podobně se slaví i v jiných slovanských zemích a figurují v něm i některé podobné postavy jako v českém masopustu, například kobyla nebo medvěd. 

V původním smyslu jde o "opuštění masa“. Masopust pak představoval období hodování a veselí mezi dvěma postními dobami. Během něj probíhaly taneční zábavy, zabijačky a také svatby. Vrcholí posledním čtvrtkem tohoto období, zvaným Tučný čtvrtek, spojeným se zabijačkou a hostinou. 

Také Plzeňský kraj každý rok ožívá nejrůznějšími průvody a veselicemi. Jako jedni z prvních slavili masopust například v Radnicích na Rokycansku (viz fotogalerie). Průvody budou ale regionem vládnout i v dalších týdnech, na přehled akcí se můžete podívat zde.

FOTO: Jaroslav Kreisinger

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24