QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Nosorožci v plzeňské ZOO se snaží o další "miminko"

09.10.2015 10:49

Ve čtvrtek večer došlo po delším snažení ke "spojení" samce i samice. Nové mládě by mohlo přijít na svět na začátku roku 2017. Byl Baabuu úspěšný?

FOTO_ZOO_PLZEŇ (1)
FOTO_ZOO_PLZEŇ (1)FOTO_ZOO_PLZEŇ (2)

Nosorožčí mládě Maruška, které přišlo v plzeňské ZOO na svět na začátku loňského roku, by mohlo mít sourozence. Zoologická zahrada má za sebou velkou milostnou akci. Ve čtvrtek večer došlo ke "spojení" samičky Manjuly se samcem Baabuuem. Jasno ohledně úspěšné mise bude za zhruba měsíc a půl.

Jednoznačně největší hvězdou plzeňské ZOO se v posledních stala nosorožčí slečna Maruška, která přišla na svět na začátku února loňského roku. Teď už je z ní skutečně slečna a mohla by mít i sourozence. Rozhodně se o to pracovníci ZOO snaží a její rodiče se opět pokouší hodně zblížit. "Včera proběhla říje nosorožčí samičky Manjuly a připouštění se samcem Baabuuem. Nejprve se Baabuu upejpal, ale nakonec se ukázalo, že čekal na tmu. Kolem 19. hodiny totiž došlo k úspěšnému spojení obou zvířat, které trvalo 51 minut. Vzhledem k okolnostem, počasí a tmě měli nosorožci opravdu diskrétní podmínky," potvrdil mluvčí ZOO Martin Vobruba.

Jak bylo milostné snažení obřího samce úspěšné, bude jasné až v příštích měsících. První signály bychom mohli znát už zhruba měsíc a půl.

"Chovatelé nyní budou čekat, co příroda a zvířata ukáží v příštích obdobích. Pokud se zhruba za 6 neděl nedostaví říje a nepřijdou ani další, bude to první signál možného úspěchu. Dalším krokem bude vyšetření vzorků moči a trusu Manjuly, kde probíhá spolupráce zoologických zahrad s odborným pracovištěm a týmem docenta Franze Schwarzenbergera na Veterinární univerzitě ve Vídni," dodává mluvčí zoologické zahrady.

Kdyby se ukázalo, že čtvrteční milostné hrátky nosorožců byly úspěšné, mohlo by mládě přijít na svět v první třetině roku 2017. Maruška se narodila 2. února 2014 nad ránem a byla to velká sláva nejen pro plzeňskou ZOO. V České republice byla totiž Maruška teprve třetím narozeným nsosorožčím mládětem. Naposledy se tak stalo v roce 1997.

FOTO: ZOO Plzeň

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24