QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Nové logo Plzně budí vášně! Na zastupitelstvu proběhla dlouhá debata

23.06.2016 17:23

Někomu se líbí, někomu ne. Zelená šipka, která je novým logem města Plzně, vzbudila vášně i u zastupitelů. Na čtvrtečním zastupitelstvu se o logu diskutovalo hodně dlouho.

Nové logo Plzeň_6

Město Plzeň vybralo nové logo před více než 2 týdny (více zde). Ve čtvrtek 23. června ho představilo vedení města i na zastupitelstvu. A rozjela se dlouhá debata. Vyjadřovali se i ti, kteří běžně na zastupitelstvu neslyšíte.

Zastupitelé šipku většinou přirovnávali k dopravnímu značení, poukazovali na její směr apod. Se směrem šipky má problém např. zastupitel Bohuslav Rada. „Nemám problém s barvou, ani se šipkou, ale se směrem. Vždyť každé malé dítě nakreslí šipku zleva doprava. A že směřujeme na západ? Vždyť tam jsme,“ říká zastupitel. K tomu se přidává další zastupitel a dává k dobru historku, jak se jeho šestiletá dcera snažila nové logo Plzně namalovat a samozřejmě namalovala šipku na druhou stranu.

"Je to dopravní značení," vyjdařuje se starosta MO Plzeň 4 Michal Chalupný.

A že bude logo jedinečné? I to vylučují slova některých zastupitelů. „Když na dálnici vyblednou cedule, i Praha bude mít naše logo, i když s jiným textem,“ utahuje si ze šipky místostarosta Trojky David Procházka. Sám prý má na klopě raději logo trojky, a ne šipku, kterou by musel hlídat, jestli mu nesměřuje dolů.  

Zaznívají hlasy i pro zelenou šipku. "Každý z nás máme subjektivní názor. Nedopadlo to špatně," říká Václav Štekl. Některé přesvědčila až vysvětlující prezentace, kterou ale běžný občan nevidí. "Když jsem to viděl poprvé, byl jsem z toho vedle. Teď jsem obrátil o 180 stupňů," připustil zastupitel Václav Chaloupek.

Debaty se dotýkají také obvodů. "Nemůžeme jim nakázat používat nové logo," zní opakovaně z úst primátora Zrzaveckého i náměstka Baxy. Na to reaguje Jiří Šneberger, že to je věc nabídky. A starosta Slovan dává míček zpátky a ptá se jak velká bude nabídka? Navíc připomíná, že Slovany mají logo už od roku 1997.

Měnit logo nechce ani starosta Doubravky. "Logo se nemá měnit každých 14 dní. Nelíbí se mi to, že by to logo mělo být stejné pro městské organizace. Např. Čistá Plzeň teď zahodí logo, za které zaplatila nemalé peníze," říká Chalupný. Zastupitel Petr Suchý ale zase upozorňuje na fakt, že aby logo fungovalo, tak by ho měly používat i obvody.

Dostává se i na to, že Plzeň mění logo hodně často."Věřím tomu, že je to logo na desetiletí," říká k tomu náměstek pro kulturu Martin Baxa. Z jeho úst to ale může znít jen jako zbožné přání. I v roce 2012 se vedení města vyjadřovalo, že logo s tečkami je nadčasové a nebude končit rozhodně rokem 2015. Rok se s rokem sešel a na konci roku 2015 logo staré bylo.

A cena? Také na tu poukazují někteří zastupitelé. „Nelíbí se mi úplně ta cena,“ říká Roman Zarzycký. Částka, kterou město Plzeň za nové logo a s ním spojené služby jako je např. logomanuál zaplatí, činí 1,165 milionu korun bez DPH tedy zhruba 1,4 milionu korun včetně DPH.

foto: město Plzeň

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24