QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Obří stavba u hlavního nádraží v Plzni startuje - AKTUÁLNÍ FOTKY

20.01.2017 12:28

V pátek dopoledne oficiálně odstartovala přestavba mostů u nádraží, kterou budou doprovázet další stavební akce. V místech už také platí první omezení. Přinášíme aktuální informace.

DSC05650
DSC05650DSC05630DSC05629DSC05631DSC05632DSC05633DSC05636DSC05637DSC05638DSC05639DSC05640DSC05642DSC05647DSC05645

Obří stavba, která zahrnuje řadu dílčích stavebních akcí, potrvá až do září příštího roku. Podílí se na ní Metrostav, Správa železniční a dopravní cesty a také město Plzeň. To bude především rozšiřovat Mikulášskou ulici kolem nádraží.

Řidiči, kteří v tomto týdnu projížděli kolem nádraží, už museli počítat s prvním omezením. Částečná uzavírka platila od pondělí směrem do centra pod železničním mostem až ke křižovatce Sirková. Na ploše u jednoho z podchodů už se začalo pracovat. Toto omezení je oficiálně plánované až do pondělí 23. ledna, kdy se rozjede celková uzavírka.

V pátek byla stavba s oficiálním názvem "Uzel Plzeň, 2. stavba – přestavba osobního nádraží, včetně mostů Mikulášská" zahájená. "Právě zahajovaná stavba přinese dokončení 3. nástupiště a kompletní modernizaci 5. a 6. nástupiště a mostů přes Mikulášskou ulici. Sdružení zhotovitelských firem Metrostav a OHL ŽS má dále za úkol vyřešit přestavbu kolejového rozvětvení ve směru na Cheb a navazujících částí jižních kolejí," říká Pavel Tesař ze Správy železniční a dopravní cesty.

"Železniční uzel Plzeň je situován v centru města s hustou občanskou i průmyslovou zástavbou, s komplikovanou dopravní sítí a mezi dvěma řekami. Věřím, že Plzeňané i návštěvníci západočeské metropole vydrží necelé dva roky dopravních omezení a že přivítají lepší dopravu nejen na železnici. Díky celkové přestavbě dvou mostů přes Mikulášskou ulici, která bude i s tramvajovou tratí zahloubena, totiž dojde ke zlepšení také v městské hromadné a individuální dopravě,“ uvedl generální ředitel SŽDC Pavel Surý.

Celkově vyjde stavba na bezmála 1,4 miliardy a z víc jak sedmdesáti procent je hrazená dotacemi Evropské unie. "Cílem právě zahajované stavby je maximální zvýšení průjezdné rychlosti uzlem Plzeň až na 80 km/h. Přinese též zjednodušení přístupu a zajištění komfortu cestujících, protože všechna nástupiště i přístupy na ně budou vybaveny výtahy umožňující pohyb osob s omezenou schopností pohybu a orientace,“ sdělil obchodní ředitel Metrostavu Milan Veselský.

V průběhu stavby dojde i na rozšíření Mikulášské ulice pod samotnými mosty. Město do stavby investuje přes 82 milionů. Úplná uzavírka, která potrvá až do září příštího roku, odstartuje v pondělí 23. ledna. Další podrobnosti k provozu, objížďkám i změně dopravy MHD najdete v článku zde.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24