QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Slavnosti svobody v Plzni startují naplno! Jako první se otevřou kempy

05.05.2017 6:58

Pátkem 5. května se rozjíždí v Plzni Slavnosti svobody na plný plyn. Potrvají až do 8. května. Na co všechno se můžeme těšit? Jako první přivítají návštěvníky kempy...

DSC05648

Slavnosti svobody, které každý rok nalákají podle organizátorů až okolo 50 tisíc návštěvníků, se rozjíždí naplno. Bohatý program nabídnou až do pondělí 8. května. Ten hlavní proběhne tradičně v sobotu a v neděli.

Už první den oslav budou od rána lákat návštěvníky historické vojenské kempy, které budou jako tradičně za Plazou, v Proluce a Křižíkových sadech a také u KD Peklo. Otevřené budou vždy od 9 do 20 hodin, jen v poslední den oslav se uzavřou už v 18 hodin.

Vojenskou techniku si ale budou moct zájemci prohlédnout v průběhu oslav také na náměstí Republiky. Hned v pátek proběhne od 18:30 ukázka techniky Klubu 3. armády Plzeň, Old Car Rangers Praha a Vehicle Club WWII Praha. Také v sobotu se na náměstí historická vozidla usídlí, a sice od 15 hodin. V neděli pak dorazí do centra města část Conovy of Liberty po jeho průjezdu městem.

První den oslav přinese také hned tři pietní akty. V 15 hodin na náměstí Míru, od 17 hodin na Chodském náměstí a v 17:45 v Husově ulici. Večer pak bude na náměstí Republiky patřit vystoupení Rozhlasovému Big Bandu Gustava Broma a Jitce Zelenkové.

Hlavní program pak proběhne o víkendu. V sobotu bude na řadě také hlavní pietní akt u Pomníku generála Pattona, který je na programu v 16 hodin. Už od poledne bude probíhat i program na náměstí Republiky, ve kterém vystoupí mimo jiné zpěvák Vojtěch Dyk. V Pekle proběhne večer tančírna Electro SWING Plzeň No. 8. V DEPO2015 bude připravený Street Food Market a zároveň i ukázka techniky Armády České republiky a také americké armády.

Hlavním bodem nedělního programu bude Convoy of Liberty, který se vrací po roce. V 11 hodin vyjede ze Sukovy ulice a zamíří do centra města tradičně po Klatovské. Část následně dorazí i na náměstí Republiky, kde bude od 14 hodin připravená celá řada hudebních vystoupení.

V poslední den oslav bude náměstí Republiky znovu patřit od poledne hudebnímu programu, během kterého se představí například Láďa Kerndl. Kompletní program najdete zde.

Slavnosti svobody logicky zasáhnou také do dopravy v Plzni. Na řidiče čeká několik omezení a oslavy se dotknou i MHD. Více se dočtete zde.

DSC05553

Historické vojenské kempy:

Park za OC Plzeň Plaza - 9:00 – 20:00 (8. května do 18:00) - Tábor 16. obrněné divize U.S. Army

  • dynamické a komentované ukázky výstroje a výzbroje americké obrněné pěchoty, polní kuchyně a dílny, dobové vojenské ubikace, akustická střelnice s ukázkami pěchotních zbraní; stanový historický tábor Československé samostatné obrněné brigády a Královského letectva (RAF), ukázky výstroje a výzbroje pořádkové jednotky, program pro děti

Pobřežní ulice, KD Peklo - 9.00 – 20.00 (8. května do 18:00) -  Camp Raiders

  • ukázka tábora současné U.S. Army, expozice americké pěchoty, výcvikový prostor

Křižíkovy sady, Proluka - 9.00 – 20.00 (8. května do 18:00) - Tábor americké 2. pěší divize

  • projekt Plzeň 1945 vykresluje atmosféru května 1945 v západočeské metropoli, život amerických vojáků v táborech i tehdejších Plzeňanů, představuje dobovou hudbu, rozhlasové přenosy, ukázky módy a každodenního života
  • kompletní program, který nabídne i mídní přehlídku, najdete zde
SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24