QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Starý Plzenec čeká referendum! Plány na supermarket rozdělily město

08.09.2016 12:29

Spolu s krajskými volbami, které proběhnou zhruba za měsíc, se ve Starém Plzenci rozeběhne i další důležité rozhodování. Lidé budou v referendu rozhodovat o chystané stavbě Penny Marketu.

vizualizace návrhu-2

Hodně ožehavé téma, které hýbá Starým Plzencem už dost dlouho, se znovu dostává do popředí. Chystaná výstavba supermarketu v centru rozdělila v minulosti město na dva tábory. Někteří plány na Penny Market vítají, někteří vůbec. O záměrech stavby se bude ještě diskutovat na zastupitelstvu.

Referendum ohledně výstavby supermarketu proběhne ve Starém Plzenci společně s krajskými volbami. Aby bylo platné, musí k urnám přijít 35 procent voličů. Navíc nadpoloviční většina se musí vyjádřit k výstavbě buď kladně, nebo záporně. V referendu budou lidé konkrétně hlasovat o tom, jestli má vedení města podniknout všechny dostupné kroky k zabránění stavby.

O celé záležitosti se bude navíc ještě před tím znovu jednat i na zastupitelstvu, které proběhne 12. září v 17 hodin v Lidovém domě. Žádost o zařazení do programu zaslala městu společnost, která výstavbu plánuje.

"Jsme velice zvědaví, jaké nové informace ohledně Penny Marketu se na zastupitelstvu objeví, zda informace podá člen zastupitelstva nebo to bude neplacená slibovací kampaň společnosti A+R s.r.o. těsně před referendem,“ komentuje Jan Kotora, tiskový mluvčí přípravného výboru referenda. "Nechápu, proč nemohly být bližší informace již poskytnuty a zveřejněny v zářijovém čísle městského zpravodaje nebo na stránkách města. Navíc stejný prostor by měly podle zákona od města dostat i občané pořádající referendum, “ dodává Kotora.

Referendum, které se už za několik týdnů odehraje, má také své vlastní webové stránky, které byly spuštěné na konci srpna. Zájemci je najdou na webu www.referendumplzenec.cz. Vizualizaci a další podrobnosti k chystané stavbě najdete v článku zde.

Otázka referenda:

"Souhlasíte s tím, aby zastupitelstvo a rada města Starý Plzenec bezodkladně podnikly veškeré kroky v samostatné působnosti k zabránění výstavby obchodního zařízení o prodejní ploše větší než 200 m2 v blízkosti Základní školy Starý Plzenec v prostoru vymezeném ulicemi Nádražní – Radyňská – Nerudova – Jiráskova v katastrálním území Starý Plzenec?"

FOTO: vizualizace - www.staryplzenec.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24