QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

U porodnice je unikátní bronzová socha. Lavičku zaplní jména miminek - FOTKY

12.04.2016 13:59

Před vstupem do porodnice fakultní nemocnice je nově bronzová socha umělkyně Ley Vivot. Na lavičku mohou maminky zapisovat jména svých novorozených dětí. Podívejte se na fotky!

FOTO_QAP_CZ (14)
FOTO_QAP_CZ (2)FOTO_QAP_CZ (1)FOTO_QAP_CZ (3)FOTO_QAP_CZ (5)FOTO_QAP_CZ (7)FOTO_QAP_CZ (9)FOTO_QAP_CZ (11)FOTO_QAP_CZ (14)FOTO_QAP_CZ (15)FOTO_QAP_CZ (18)FOTO_QAP_CZ (21)FOTO_QAP_CZ (20)FOTO_QAP_CZ (22)FOTO_QAP_CZ (24)FOTO_QAP_CZ (26)FOTO_QAP_CZ (31)

Během loňského jara se v centru Plzně objevily unikátní bronzové sochy umělkyně s českými kořeny Ley Vivot. Krásné sochy vzbuzovaly velký obdiv u kolemjdoucích a staly se velmi často fotografovanými objekty. Sochy se v Plzni objevily díky spolupráci sochařky s Nadačním fondem Plzeň sobě. Teď se jedna ze soch usídlila před vstupem do porodnice ve FN Plzeň...

Sochá s názvem´Dar života´byla v uplynulých měsících k vidění před radnicí na Lochotíně. Je specifická nejen svým velmi procítěným provedením, ale zároveň i motivací, kterou umělkyně do jejího vzniku vložila. Sochu vytvořila po tom, co porodila syna. Stěhování sochy před porodnici je tak poměrně logickým přesunem.

"Původně jsem chtěl, že přemluvím autorku i Romana Jurečku, aby nám tam sochu nechali. Když přišli s variantou, že přijde sem před porodnici, tak jsem říkal, že se sem musí dát a chtěl jsem u toho být. Jsem moc rád," komentoval slavnostní odhalení sochy starosta obvodu Miroslav Brabec.

Bílou lavičku zaplní jména miminek, která se v porodnici na Lochotíně narodí. Prvním je Pavel Fabián Němec...

S umístěním sochy před vstup do porodnice vzniká i nová tradice. Novopečené maminky budou moct na lavičku zvěčnit jména svých potomků, které v porodnici přivedou na svět. A laviček bude ještě mnohem víc. "Říkali jsme si, že tady zanechá určitou stopu. Bylo by dobré, kdyby tady stopu zanechávala i každá rodička, takže jsme se dohodli, že lavička, už tedy bez sochy, bude mít několik sester. Každá rodička dostane nesmazatelný fix a bude moct při odchodu tady napsat jméno dítěte a datum narození. Bude to i takový vzkaz pro další generace," říká ředitel nemocnice Václav Šimánek.

První jméno už se na lavičce objevilo v podstatě hned po jejím slavnostním "uvedení do provozu". "Je to krásný. Neviděla jsem to a je to moc hezký," komentovala novinku Aneta Němcová, která si právě v úterý odnášela domů svého druhorozeného syna. Prvním jménem na lavičce je tak jméno Pavel Fabián Němec s datem 7. dubna 2016. Předseda Nadačního fondu Plzeň sobě Roman Jurečko se navíc hned nabídl, že by se mohl stát i kmotrem prvního z miminek zvěčněného na lavičce.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24