QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Vášnivá debata na zastupitelstvu! Aneb kdo může za průmyslový park v Liticích

16.03.2017 21:45     17.03.2017 10:24

Debata na zastupitelstvu týkající se projektu s názvem Průmyslový park Litice byla opravdu zajímavá. Podle primátora stavba zřejmě nejde zatrhnout, podle náměstka si to Litice odsouhlasily a litičtí...? 

DSC06849

O průmyslovém parku, který má vzniknout v Liticích, se debatovalo také na čtvrtečním zastupitelstvu. A debaty znovu budily vášně.

„Pokud si někdo myslí, že tu stavbu zatrhneme, obávám, se že na to nemáme legální právní nástroje,“ vyjádřil se primátor Martin Zrzavecký. Z debaty totiž vyplynulo, že stavba je plně v souladu s územním plánem a město tak nemá „páky“ na to, jak soukromého investora zastavit.

Nicméně vedení Litic přesto žádá město Plzeň, aby stavbu zastavilo. Má za sebou i podporu místních občanů, kterým se nelíbí, že by u jejich bydliště vyrostla průmyslová zóna s halami, kam by mohly přijít pracovat stovky zahraničních dělníků.

Vedení města ale stále poukazuje na to, že projekt odpovídá územnímu plánu, s kterým Litice souhlasily bez připomínek. „Další usnesení zastupitelstva Litic schvaluje návrh územního plánu bez připomínek,“ cituje náměstek Šindelář z usnesení a dodává: „To je pro nás složitá situace.“

Primátor ještě poukáže na to, že se vše o této kauze dozvídá jen ze sociálních sítí (možná by neměl ty facebooky tolik číst). Litičtí zase vznáší dotaz a říkají: „Podívejme se na to, čí zájmy tady hájíte. Protože zájmy občanů to nejsou.“ ……a vzduchem létají další a další a další slova.

Po několika desítkách minut už to nevydrží starosta dvojky a senátor Lumír Aschenbrenner. „Pojďme přestat hledat viníka a bavit se,“ ozývá se z jeho úst.

A tak to vypadá, že se nakonec všichni shodnou na tom, že budou hledat další řešení! Jak? Znovu se sejdou – Litičtí, vedení města, zástupce z odboru koncepce a bude prý pozván i investor. Tak hlavně, aby to pomohlo obyvatelům Litic!

Před touto shodou ale přichází přímý dotaz primátora, zda Litičtí souhlasí s tím, aby se sešli při takovéto odborné debatě. Zastupitel Litic Pavel Bosák nechce ale dát souhlas za Litice. Litické zastupitelstvo si totiž ustanovilo pro tuto věc výbor. Po opakovaných výzvách primátora nakonec ale souhlasí, ale vyjadřuje obavy. „Dobře já osobně tento proces podpořím, ale mluvím za sebe Pavla Bosáka. Mně doma můžou říct, že jsem blbej, to jsi neměl říkat,“ říká Bosák. Na to reaguje primátor Zrzavecký: „To mně můžou říct taky.“ No zkrátka taková pěkná debata politiků.

Nakonec se ozve opoziční TOP 09. Petr Suchý si vyžádal pauzu a přišel s následujícím usnesením, které nakonec i prošlo.

Přijaté usnesení ukládá:

1) Zastupitelstvo města Plzně (ZMP) žádá místostarostu MO Plzeň 6 Václava Krále, aby zorganizoval veřejné projednání celé problematiky za účasti představitelů města, investora a MO Plzeň 6

2) Ukládá technickému náměstkovi prověřit všechny možné úpravy zamýšleného investičního záměru vzešlé z veřejného projednání viz. bod 1

3) Ukládá technickému náměstkovi informovat ZMP o možných právních dopadech zastavení investičního záměru

4) Ukládá technickému náměstkovi informovat ZMP o vývoji situace na příštím jednání 04/2017

foto: Protest proti výstavbě v Liticích, který se konal v úterý na náměstí Republiky. Více najdete zde.

Další info o plánované zóně....

Odpůrcům stavby nenahrává ani schválený posudek vlivu stavby na životní prostředí (EIA), schválený byl v srpnu 2016. Tady se popisuje výstavba jako skladový areál s možností využití pro drobnou výrobu pro jednoho nebo více nájemců. Celkem má jít podle tohoto dokumentu o tři haly o celkovém rozměru  56 297 m2. Projekt nemá mít negativní vliv na životní prostředí.

"Drtivá většina obyvatel byla doslova v šoku, když zjistili, že v tichosti proběhlo i zjišťovací řízení EIA. Výzva k vyjádření veřejnosti k tomuto řízení byla totiž odeslána v době dovolených a navíc neexistuje záznam, že by do Litic vůbec dorazila, natož byla řádně publikována, jak žádá zákon. Přesto bylo k řízení vydáno kladné rozhodnutí v rekordním čase," uvádí k tomuto dokumentu Pavel Bosák, zastupitel MO Plzeň 6 Litice. 

V souhlasném vyjádření Krajské hygienické stanice Plzeňského kraje se zase píše o tom, že bude pracovat v areálu 670 osob a provoz areálu má být 24 hodinový. „Západně od areálu je dle územního plánu plánovaná výstavba bytových a rodinných domů, k oddělení průmyslového areálu od zástavby je navržen protihlukový zemní val a protihluková stěna,“ píše se dále v této zprávě schválené v červenci 2016.

Stavbu plánuje v Liticích realizovat firma Accolade, která stojí např. za projektem Panattoni Park Stříbro.

Zastupitelstvo Litic dne 6. 2. 2017 jednomyslně schválilo usnesení, ve kterém nesouhlasí se záměrem na výstavbu monstrózních hal Průmyslového Parku Litice. A vyzývá orgány města, aby pozastavily schvalování záměru a nevyjadřovaly se k němu kladně.

hala

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24