QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Železná Ruda startuje turistickou sezónu!

27.05.2016 9:08

V Železné Rude se v příštích dnech rozjedou kola turistické sezóny naplno. Hned na úvod se chystá slavnost "Parohatá města", další oslavy proběhnou hned příští týden. Čtěte podrobnosti.

Předvojem letošní letní sezóny v Železné Rudě bylo otevření nového Infocentra v budově nově vybudovaného Environmentálního centra. Už o tomto víkendu se ale odehraje první velká slavnost. Akce "Parohatá města", na kterou se sjíždí zástupci vybraných měst, probíhá vždy jednou za dva roky na různých místech, letos v Železné Rudě.

Jedna sá o několikadenní setkání měst, která mají ve znaku parohy. Slavnost proběhne od pátku 27. do neděle 29. května nejen v Železné Rudě, ale také v sousední Bavorské Rudě. V tamní Arberland Halle proběhne páteční zahajovací program, ve kterém se od 18 hodin představí všech 13 zúčastněných měst a obcí.

V sobotu 28. května už se bude ve velkém slavit i přímo v Železné Rudě, a sice v areálu Za tratí u fotbalového hřiště. "Od kostela vyjde v 10 hodin průvod městem. Připraven je křest nového piva z areálu Belveder, ukázka zásahu hasičů a také taneční, hudební a divadelní vystoupení. Zájemci mohou od 11 do 16 hodin navštívit v základní škole výstavu, která představuje účastníky setkání,“ popisuje starosta Železné Rudy Michal Šnebergr.

Akce Parohatá města se koná jednou za dva roky. Předloni ji hostily Jaroměřice nad Rokytou. Setkání v Železné Rudě se zúčastní Velký Újezd, Holýšov, Pražmo, Zbůch, Dešenice, Jaroměřice nad Rokytou, Jedovnice, Horní Jelerní, Mnichov, Vlachovice, Semily a Komárno. "Z těchto měst a obcí dorazí do Železné Rudy přes 150 hostů, kteří se budou podílet na kulturním programu,“ dodává Václav Šebelík z železnorudského infocentra.

Živo bude i příští týden. Chystá se velká sláva na nádraží v Alžbětíně, rozjede se provoz areálu na Špičáku...

Další akce se chystá hned na příští týden. Ve čtvrtek 2. června se stane železniční stanice v Železné Rudě - Alžbětíně dějištěm dalších oslav. "Připravujeme oslavu 25 let od znovuotevření zdejšího nádraží a obnovení provozu do Bavorska. Vrcholem akce bude ve 13 hodin příjezd zvláštního vlaku,“ sděluje Michal Šnebergr.

A velmi očekávanou událostí příštího týdne pak bude oficiální start letní sezóny ve sportovním areálu na Špičáku. Podrobnosti najdete zde.

FOTO: www.sumavanet.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24