Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

01.06.2024 13:29

Nehoda nákladního a osobního vozidla v Klatovech

Na silnici 27 v obci Klatovy došlo k dopravní nehodě nákladního a osobního vozidla. Vozidla jsou mimo komunikaci. Na místě HZS, RZS a PČR.

Plzeň plánuje obnovení trolejbusové dopravy na Severní Předměstí

22.02.2023 13:41

Společně s budováním nových komunikací by trolejbusy mohly nahradit autobusové linky na Košutku. Správa veřejného statku města Plzně v březnu veřejnosti představí plány na elektrifikaci hromadné dopravy.

trolejbusy_jižní nádraží_ilustrační_0223_QAP

Projekt na elektrifikaci hromadné dopravy v Plzni bude veřejnosti představen v březnu. „Představení projektu trolejbusové trati na Severní Předměstí (Košutka, Vinice, Roudná a Fakultní nemocnice Lochotín) připravujeme na druhou polovinu března 2023. Obyvatelé se mohou těšit na veřejné projednání, předváděcí jízdy a zajímavou exkurzi i přednášku. Kompletní program bude zveřejněn počátkem března,“ oznámila Správa veřejného statku města SVSMP.

Trolejbusy by mohly výrazně zlepšit dopravní kapacitu spojů na Severní předměstí a ulevit tramvajové lince č. 4. „Po úplném dokončení všech zamýšlených trolejbusových tratí dojde k výraznému zlepšení dopravní obsluhy území. Počet spojů MHD vzroste až na dvojnásobek, s intervalem 5 až 7 minut mezi spoji v přepravní špičce. Cestující se budou moci dostat bez přestupu k Fakultní nemocnici, na sídliště Košutka, Vinice a na Roudnou,“ informuje Správa veřejného statku města Plzně.

Od aleje Svobody se plánuje rozdělení tratě na dvě větve. Větev na Košutku povede přes ulice Sokolovská, Gerská, Studentská a Krašovská ke konečné Sídliště Košutka. Tam dnes končí autobusové linky č. 30, 33, 40. Druhá větev na Vinice povede přes novou silnici, která bude vybudovaná v rámci bytové výstavby severně od dnešního sídliště Vinice.

Výhledově se počítá i s využitím trolejbusů s pomocnými bateriemi pro obsluhu vzdálenějších obcí.

Plány zohledňují i připravovanou tramvajovou linku č. 3 na Vinice. „Úsek trati je navržen po částech komunikace alej Svobody, která bude vybudována v souvislosti s chystanými rezidenčními projekty sídliště Vinice-sever. S vedením tratě trolejbusu a se zřízením zastávek bylo při projekčních přípravách komunikace již uvažováno. U křižovatky ulice Znojemská s ulicí Na Chmelnicích vznikne důležitá přestupní zastávka s linkou taktéž projektované tramvaje na Vinice,“ uvádí dále SVSMP.

O chystané tramvajové trati na Vinice jsme psali zde.

Není to poprvé, co by plzeňské trolejbusy jezdily na sever města. „Trolejbusová doprava obsluhovala Košutku a Bolevec již mezi roky 1949 a 1977. Budování rozsáhlých sídlišť komplexu Severní Předměstí si však vyžádalo stavbu čtyřproudých komunikací, jejich středem byla v osmdesátých letech zavedena tramvajová doprava, které převzala hlavní tíhu přepravy obyvatel,“ připomíná SVSMP.

Foto QAP, mapa SVSMP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství