QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeň plánuje obnovení trolejbusové dopravy na Severní Předměstí

22.02.2023 13:41

Společně s budováním nových komunikací by trolejbusy mohly nahradit autobusové linky na Košutku. Správa veřejného statku města Plzně v březnu veřejnosti představí plány na elektrifikaci hromadné dopravy.

trolejbusy_jižní nádraží_ilustrační_0223_QAP

Projekt na elektrifikaci hromadné dopravy v Plzni bude veřejnosti představen v březnu. „Představení projektu trolejbusové trati na Severní Předměstí (Košutka, Vinice, Roudná a Fakultní nemocnice Lochotín) připravujeme na druhou polovinu března 2023. Obyvatelé se mohou těšit na veřejné projednání, předváděcí jízdy a zajímavou exkurzi i přednášku. Kompletní program bude zveřejněn počátkem března,“ oznámila Správa veřejného statku města SVSMP.

Trolejbusy by mohly výrazně zlepšit dopravní kapacitu spojů na Severní předměstí a ulevit tramvajové lince č. 4. „Po úplném dokončení všech zamýšlených trolejbusových tratí dojde k výraznému zlepšení dopravní obsluhy území. Počet spojů MHD vzroste až na dvojnásobek, s intervalem 5 až 7 minut mezi spoji v přepravní špičce. Cestující se budou moci dostat bez přestupu k Fakultní nemocnici, na sídliště Košutka, Vinice a na Roudnou,“ informuje Správa veřejného statku města Plzně.

Od aleje Svobody se plánuje rozdělení tratě na dvě větve. Větev na Košutku povede přes ulice Sokolovská, Gerská, Studentská a Krašovská ke konečné Sídliště Košutka. Tam dnes končí autobusové linky č. 30, 33, 40. Druhá větev na Vinice povede přes novou silnici, která bude vybudovaná v rámci bytové výstavby severně od dnešního sídliště Vinice.

Výhledově se počítá i s využitím trolejbusů s pomocnými bateriemi pro obsluhu vzdálenějších obcí.

Plány zohledňují i připravovanou tramvajovou linku č. 3 na Vinice. „Úsek trati je navržen po částech komunikace alej Svobody, která bude vybudována v souvislosti s chystanými rezidenčními projekty sídliště Vinice-sever. S vedením tratě trolejbusu a se zřízením zastávek bylo při projekčních přípravách komunikace již uvažováno. U křižovatky ulice Znojemská s ulicí Na Chmelnicích vznikne důležitá přestupní zastávka s linkou taktéž projektované tramvaje na Vinice,“ uvádí dále SVSMP.

O chystané tramvajové trati na Vinice jsme psali zde.

Není to poprvé, co by plzeňské trolejbusy jezdily na sever města. „Trolejbusová doprava obsluhovala Košutku a Bolevec již mezi roky 1949 a 1977. Budování rozsáhlých sídlišť komplexu Severní Předměstí si však vyžádalo stavbu čtyřproudých komunikací, jejich středem byla v osmdesátých letech zavedena tramvajová doprava, které převzala hlavní tíhu přepravy obyvatel,“ připomíná SVSMP.

Foto QAP, mapa SVSMP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24