Zastupitelé dali zelenou plánům tramvajové linky 3 na Vinice - VIDEO

11.05.2022 12:19

Plzeň pokračuje v přípravě tramvajové tratě č. 3 na Vinice. Zastupitelstvo města schválilo finanční částku 10 milionů korun na projektovou dokumentaci. Kdy by mohly tramvaje na Vinice vyjet? Přinášíme podrobnosti...

tramvaj vinice vizualizace sedlecka
tramvaj vinice vizualizace sedleckatramvaj vinice schematramvaj vinice vizualizace brnenska_04tramvaj Vinice vizualizace Na Chmelnicíchtramvaj vinice schema2tramvj Vinice vizualizace brněnskatram-vinice1

Sídliště Vinice má momentálně zhruba 7500 obyvatel s trvalým bydlištěm. V docházkové vzdálenosti od plánované tramvajové trati bydlí dalších asi 5000 lidí. Linka č. 3 by tak mohla výrazně zlepšit dopravní situaci v této části Plzně. Díky tramvaji by se spojení z oblasti zastávky Hodonínská k Hlavnímu nádraží zrychlilo v dopravních špičkách až o 7 minut.

Projektová dokumentace Tramvajové trati na Vinice a točny Mikulášské náměstí dostala od města zelenou. Zastupitelstvo města schválilo v pondělí 9. května finanční částku ve výši 10 milionů korun. „V rámci projektové přípravy bude realizována dokumentace pro územní rozhodnutí, a to na nové tratě v ulici Na Chmelnicích, úpravy pro otáčení tramvají na Mikulášském náměstí včetně rekonstrukce části Radyňské ulice,“ vysvětlil náměstek pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule.

Konečná tramvaje bude bez smyčky, proto se v plánu počítá s nasazením oboustranných tramvajových vozů. „Tramvajová trať na Vinice bude mít délku 1,5 kilometru. Její začátek bude v odbočce z tramvajové trati za zastávkou Zoologická zahrada a pak povede ve středním dělícím pásu ulice Na Chmelnicích až na konečnou situovanou za křižovatkou s ulicí Znojemská,“ popisuje trať náměstek Michal Vozobule.

tramvaj vinice vizualizace brnenska_04

Na Vinicích budou umístěny čtyři tramvajové zastávky. „Souběžně se stavbou trati dojde k úpravě ulice Na Chmelnicích, kde přibydou parkovací místa, zeleň a na obou stranách ulice též chodník a cyklostezka. Druhá konečná linky č. 3 bude na Mikulášském náměstí. Radyňská ulice projde modernizací a za budovou gymnázia bude doplněna odstavná kolej, aby se vozy linek 2 a 3 mohly míjet,“ doplnil budoucí podobu tramvajové trati Michal Vozobule.  

Plzeň plánuje pro tuto část města zavést i trolejbusovou linku. „Linka by byla vedena po plánovaném prodloužení ulice alej Svobody, následně ulicí Znojemskou až po současnou konečnou autobusu linky číslo 41. Oba projekty budou mít významný přínos životnímu prostředí, protože denně ušetří až 1000 litrů motorové nafty,“ doplňuje Michal Vozobule.

A kdy mají na Vinice začít jezdit tramvaje?

Jak uvádí Správa veřejného statku města Plzně (SVSMP), příprava tak velkých dopravních projektů je časově náročná. "První tramvaje by mohly na Vinice dojet už do roku 2030. Záměr usnadňuje skutečnost, že vlastní trať po konečnou Znojemská vede již v přichystaném koridoru a na pozemcích ve vlastnictví města," uvádí SVSMP. 

Cena tramvajové trati na Vinicích, a to včetně kompletní rekonstrukce uličního prostoru ul. Na Chmelnicích, je odhadnuta na cca 500 miliónů Kč (bez DPH). Významná část z těchto finančních prostředků nemá ale přímou souvislost s vybudováním trati, ale s nutnou obnovou uličního prostoru jako takového.

Více informací naleznete ZDE

Vizualizace a fofo: SVSMP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24