Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

22.05.2024 20:15

Osobní auto se střetlo s cyklistou v centru Klatov

Záchranná služba transportovala cyklistu do nemocnice se středně těžkým zraněním

Plzeň chce zrekonstruovat DEPO2015 za více než 500 milionů

22.06.2022 6:35

Plzeň chce zrekonstruovat kulturní a kreativní centrum DEPO2015 za více než půl miliardy korun. Na rozsáhlou rekonstrukci chce vedení města žádat dotaci.

2

Město Plzeň využije dotačních titulů k získání finanční podpory pro různé projekty, tím nejnákladnějším je rekonstrukce kulturního a kreativního centra DEPO2015.

Rozsáhlá rekonstrukce by měla proběhnout v letech v letech 2023 až 2025. První etapa rekonstrukce zahrnuje opravy koncertní haly, kde se v současné době konají různé akce jako jsou koncerty festivaly nebo trhy a přednášky. V rámci první etapy má být zrekonstruovaný i prostor Centra kreativních průmyslů, kde je provozováno prototypové centrum, dílny, kanceláře a ateliéry.

Investice do rekonstrukce je obrovská, odhaduje se na více než půl miliardy korun. Část peněz chce město získat z dotací. „Náklady na první etapu jsou odhadnuty na 518 milionů korun. Projekt bude spolufinancován ve výši 150 milionů korun z Fondu města Plzně pro kofinancování dotovaných projektů. Nyní jsme schválili podání žádosti o dotaci z fondů EU připravované ministerstvem kultury v rámci Národního plánu obnovy a bude následovat podání žádosti o dotaci z fondů EU poskytované prostřednictvím ministerstva pro místní rozvoj na regeneraci brownfieldů. Celkem bychom chtěli získat z dotačních zdrojů až 368 milionů korun,“ vysvětlil David Šlouf, náměstek pro oblast ekonomickou, bytovou, sociální začleňování a nakládání s majetkem.

DEPO2015 vzniklo v prostorách bývalého depa PMDP u řeky Radbuzy v Presslově ulici, a to jako náhrada za nedokončený Světovar pro projekt Plzeň 2015. Na počátku roku 2015, kdy se Plzeň stala Evropským městem kultury, areál prošel rychlou rekonstrukcí (psali jsme ZDE). Záhy začalo depo sloužit především kultruním akcím.

Naopak objekt Světovaru byl v tu dobu už zakonzervovaný a projekt na tzv. Kulturní fabriku - 4x4 Cultural Factory odpískaný. Tehdejší vedení města Plzně objekt zakonzervovalo v prosinci 2014 (podrobnosti zde), a to na dva roky. V roce 2016 pak město oznámilo stavbu nového technologického centra, to se v místě buduje od prosince 2019. V současné době tady vzniká tzv. Tech Tower. Stavba by měla být dokončena v říjnu (nejde ale o první termín plánovaného dokončení).

 

foto: DEPO2015

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT