Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

V Plzeňském kraji došlo k nárůstu dopravních nehod. Vážnější jsou i jejich následky

25.04.2024 11:29

V uplynulém čtvrtletí došlo v Plzeňském kraji k nárůstu dopravních nehod. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku zemřelo při dopravních nehodách o 6 osob více.

OA Plánice_0324_HZSPK (3)

V uplynulém čtvrtletí byl v Plzeňském kraji zaznamenán nárůst počtu dopravních nehod, z nichž některé skončily s vážnými následky. Policisté v prvních třech měsících letošního roku šetřili 1112 dopravních nehod, při kterých bylo 13 osob usmrceno, 16 utrpělo těžká zranění a 317 účastníků bylo zraněno lehce.

"Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku zemřelo při dopravních nehodách v našem kraji o 6 osob více. Nejtragičtějším měsícem tohoto roku byl březen, kdy na silnicích v Plzeňském kraji vyhaslo 8 lidských životů," uvedla policejní mluvčí Iva Vršecká.

Nejčastější příčina těchto tragických událostí byla nesprávný způsob jízdy, konkrétně nevěnování se řízení často v kombinaci s nepřiměřenou rychlostí. Dále následuje přejetí do protisměru nebo vyjetí mimo komunikaci a následný střet s protijedoucím vozidlem nebo pevnou překážkou.

"Dvě tragické dopravní nehody byly způsobeny nedáním přednosti v jízdě. Jednou z obětí byl chodec na přechodu pro chodce a jednu z nehod způsobil řidič, který vjel pod viadukt s vozidlem, jehož výška přesahovala vyznačenou mez na zákazové dopravní značce," uvedla mluvčí policie.

Policisté v průběhu celého roku realizují preventivní dopravně bezpečnostní akce, které jsou zaměřené na kontrolu dodržování pravidel silničního provozu. Součástí každé silniční kontroly je i dechová zkouška řidiče vozidla. V České republice platí nulová tolerance alkoholu u řidičů vozidel, přesto byla jízda pod vlivem alkoholu příčinou u 62 dopravních nehod za uvedené období.

Povinností všech účastníků silničního provozu je, aby se chovali ohleduplně a ukázněně, aby svým jednáním neohrožovali život a zdraví jiných osob ani svůj vlastní.

"Jak při preventivních akcích tak i při běžných silničních kontrolách apelujeme na řidiče, aby důsledně dodržovali pravidla silničního provozu a přispěli tak k většímu bezpečí na našich silnicích. Společný zájem nás všech je, aby bylo dopravních nehod, zvláště těch s tragickými následky, co nejméně," dodala Iva Vršecká.

Foto ilustrační HZSPK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT