Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Jaká je pro vás vhodná profese? Poradí vám odborníci z personální agentury JPROGRESS

29.06.2023 9:19

Servery na pracovní místa a nejrůznější „jobsy“ jsou plné inzerátů na příjem pracovníků do nejrůznějších profesí. Billboardy, sociální sítě, noviny… všude jsou stovky nabídek. Víte, ale na jakou profesi se hodíte? Pojďme se podívat na konkrétní příklady, sepsali jsme je s lidmi z praxe, s odborníky z pracovní agentury JPROGRESS v Plzni.

Foto Filip
Často slýcháváme pojem kontrolor nebo pracovník kvality.
Co musíte umět, jaké máte mít předpoklady?

Pokud jste se léta potili na strojní škole a strojařina je vám blízká, pak jste tu správně. Jestli ale umíte číst jen noviny, účtenky z obchodu a čísla vás zajímají jen na výplatní pásce, pak zřejmě nebudete tím nejvhodnějším adeptem. Musíte totiž umět opravdu bravurně číst technické dokumentace.

Možná jste se v životě už živili svařováním nebo už nechcete dělat zámečníka? Pak byste mohli v této profesi bodovat. „Starší svářeči už nechtějí svařovat. Nebo dlouholetí zámečníci, tito lidé už třeba nejsou tak fyzicky zdatní, umí ale technické dokumentace a jsou pro tuto pozici ideální,“ říká Filip Jireš, personalista z JPROGRESS.

Na kolik si „kvalitář“ přijde? Protože má zodpovědnost (nikdo přece nechce, aby přes něj prošel nějaký „zmetek“), odpovídá tomu i hodnocení. Mzda se v jednotlivých firmách samozřejmě liší, ale takový emeritní svářeč na této pozici určitě nebude mít finanční propad. A to, že svářeči jsou jedni z nejlépe placených pozic, je všeobecně známo. Takže pokud odpovídáte požadavkům, hurá do toho!

Další často nabízenou pozicí je elektrikář

Zaručeně se vám bude hodit vzdělání v elektro oboru, ideální je znalost elektronické technikace. Pozor uplatní se i absolventi po škole bez praxe. „Je tady určitě prostor pro naučení. I když praxe je samozřejmě výhodou,“ uvádí Filip Jireš. Nutné je mít odbornou způsobilost – tzn. vyhláška 50 nebo nové nařízení vlády číslo 194 / 2022 sb.

Jste morous, děláte vše nejraději sám a nejste parťák? Pak na elektrikáře raději zapomeňte. Váš parťák by z vás asi neměl radost. Pracuje se často v týmu, sám rozhodně nebudete tahat kabely nebo zapojovat rozvaděče.

Práce je různorodá podle zařazení i společnosti. Někde budete provádět opravy a údržbu na svěřeném úseku výroby, kabeláž, podílet se na opravách kolejových vozidel, zapojování rozvaděčů řídících pultů, transformátorů měničů apod.

Kdo rád vytáhne paty, ocení i cestování. „Ano v některých případech tato práce obnáší i vycestování,“ potvrzuje Filip Jireš.

Jestli ale vše měříte jen na metry a milimetry vám nic neříkají a při mytí auta zapomenete na nárazník, tak asi nebudete tím pravým adeptem. Elektrikáři musí být pečliví! Takže preciznost vám musí říkat Pane!

Co obnáší pozice strojní zámečník –⁠ montér?

Také na tuto pozici můžete nastoupit jako absolvent (strojní obor). Praxe se samozřejmě cení. Důležitější ale je, že se umíte podívat do výkresu bez toho abyste se zděsili, co tam vidíte. Na této pozici pracujete podle projektové technické dokumentace, musíte ji umět přečíst a rozumět jí. A opět je velmi důležitá pečlivost.

Nemusíte být úplně kolektivní typ, uplatnění tady má i sólista, ale určitě všichni ocení univerzálnost. Vadit by vám neměla ani práce na směny.

Náplň? Ve stručnosti lze říci zámečnické a montážní práce. A hodnocení? Velmi slušné, o konkrétních nabídkách se dozvíte přímo v personální agentuře JPROGRESS.

Svářeči placení zlatem...

Poslední profesí, na kterou se dnes detailněji podíváme, jsou svářeči. Svářeče shání doslova všude. A protože kvalitních svářečů je málo, dá se s nadsázkou říci, že jsou placeni zlatem.

Pozor ale i svářeč musí být pečlivý a ovládat práci s technickou dokumentací. „Má zodpovědnost za kvalitu svárů, musí určitě vlastnit svářečské oprávnění a minimální požadavek je svařovací zkouška CO2. Na každou pozici je třeba jiná certifikace, ale to všem rádi objasníme a vysvětlíme,“ říká Filip Jireš.

Uvažovali jste někdy o práci lakýrníka, lepiče, truhláře? Možná nikdy, ale jsou to vše dnes žádané pozice, kde se můžete i seberealizovat. V agentuře Jprogress vám rádi vysvětlí, jaké jsou podmínky pro tyto pozice, co musíte umět, zda se na práci hodíte…a samozřejmě sdělí i konkrétně nabízený plat. Protože jak se říká, o peníze jde až na prvním místě.

Tak hlavu vzhůru při hledání práce, ať si najdete tu nejvhodnější pro vás!

foto: JPROGRESS

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT