QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Kauza ČKD zasáhla i spalovnu! Teplárna odstoupila od smlouvy s dodavatelem

16.05.2016 13:38

Rozsáhlá kauza ČKD se podstatně dotkla i Plzně. Konkrétně nově vybudované spalovny. Teplárna odstoupila od smlouvy s ČKD a obří projekt chce dokončit sama. Od města má požehnání.

FOTO_Pavel Němeček (5)

Obří kauza ČKD, která momentálně ve velkém zaměstnává i policii, se dotkla velmi významně také jedné z největších investic v Plzni a okolí. Plzeňská teplárenská odstoupila od smlouvy s dodavatelem spalovny, kterým je právě ČKD Praha DIZ. V pondělí tento postup odstouhlasilo i vedení města na mimořádném jednání.

K zásadnímu kroku se teplárna rozhodla po tom, co se pražský strojírenský kolos dostal do platební neschopnpsti. "Ve čtvrtek minulý týden jsme obdrželi informaci od finančního úřadu z Prahy, že jsou veškeré naše závazky zastaveny. To znamená, že je již nesmíme posílat na účet ČKD, ale přímo na účet finančního úřadu, to znamená na stát. Svolali jsme proto mimořádné představenstvo, kde jsme rozhodli, že Plzeňská teplárenská odstoupí od smlouvy s ČKD DIZ. Dnes jsme svolali mimořádnou dozorčí radu a mimořádnou radu města Plzně v působnosti valné hromady, kde jsme informovali o tomto kroku," potvrdil předseda představenstva Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela.

Vedení města tento krok beze zbytku odsouhlasilo. Podle náměstka primátora Pavla Šindeláře se navíc město postaví za vedení teplárny i v případných dalších jednáních a bude plně k dispozici. "Očekáváme, že všechny pohledávky odkoupíme nebo převezmeme a s našimi subdodavateli to dílo dokončíme vlastními silami," dodává Tomáš Drápela.

Veškeré garance, které se v podstatě s odstoupením od smlouvy ztrácí, by měly nahradit garance od jednotlivých subdodavatelů.

Spalovna za zhruba dvě miliardy je hotová, spuštění zkušebního provozu bude závislé na výsledcích aktuálně probíhajících zkoušek. Ve druhé polovině dubna začala spalovna poprvé zpracovávat i odpad, více zde. "Stavba je skutečně hotová, jde o to ji oživit. zařízení je velmi dobře technologicky zvládnuté. To znamená, že pod naším vedením ve spolupráci s našimi subdodavateli stavbu uvedeme do zkušebního provozu bez větších prodlev. Teď nás čeká přifázování turbíny. Horkovod do Plzně jsmě již odzkoušeli, ukázal se jako funkční," uzavírá předseda představenstva teplárenské společnosti.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT