QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Stavba tramvajové trati na Borská pole se posunula - FOTKY A VIDEO Z DRONU

08.11.2019 7:58

Jedna z největších staveb v Plzni za poslední roky se pomalu ale jistě blíží k zásadnímu termínu. Už v polovině prosince mají po trati na Borská pole jezdit tramvaje. Přinášíme záběry z dronu!

DJI_0036
DJI_0036DJI_0019DJI_0017DJI_0023DJI_0023aDJI_0024DJI_0039

Stavba tramvajové trati na Borská pole v Plzni se v posledních týdnech posunula o pořádný kus dopředu. Pokládání kolejí se pomalu ale jistě dostává do finální fáze. Zatím to tedy skutečně vypadá, že už v polovině prosince budou tramvaje jezdit po nové trati, která se v Plzni plánovala celou řadu let.

"Práce běží podle plánu. Vše směřujeme k tomu, aby od 15. prosince byla trať na Borská pole zprovozněná," potvrdil QAP.CZ náměstek primátora Michal Vozobule. Mimo jiné už v květnu město odsouhlasilo dokonce nové názvy zastávek. Podrobnosti se dočtete v článku zde.

První koleje se na nově vznikající trati začaly pokládat na přelomu srpna a září. Vyrůstat začala i nová točna nedaleko univerzity na Borských polích. Už na začátku července se stavba dostala k jednomu ze zásadních bodů, kterým byla instalace nového mostu přes hlavní tah I/27. Osazení nového 350 tun vážícího mostu bylo náročné, jeho délka je 38 metrů a výška necelých osm metrů.

Kompletně by měla být stavba dokončená až v roce 2020...

Novou 1,3 kilometru dlouhou trať město nechává budovat od křižovatky Klatovská – Kaplířova – U Borského parku až k ulici U Letiště. Součástí projektu je také vybudování nového terminálu městské hromadné dopravy v Dobřanské ulici i další práce. Vysoutěžená částka za stavbu tratě je 479,8 milionu korun bez DPH. Městu se na akci podařilo získat dotace z Operačního programu Doprava ITI a z Integrovaného regionálního operačního programu. Dotace pokryje 60 procent nákladů.

 

Autor foto a video: Tomáš Husák

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24