V souladu se směrnicí EU, tento web používá cookies. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.

Podmínky užívání cookies      Ano, povolit cookies

Tip na sváteční polévku: Kaldoun s dvojími knedlíčky a smetanou

kaldoun
11. 11. 2017 11:25

Nejen svatomartinská husa ale mnohde i vydatný kaldoun patří ke svátku svatého Martina. Sváteční polévku, která dokáže hodně zasytit, servíruje Andrea Motlíková...

Na přípravu budete potřebovat:

Na vývar:

kachní droby ( žaludek, játra, srdíčko) a krk
6 kuliček pepře a 4 nového koření
1 cibule i se slupkou
kořenová zelenina
zelený hrášek
pár růžiček květáku
sůl

Na játrové knedlíčky:

hotová játrová zavářka ( nebo kdo chce z jater, musí si je namlít)
2 stroužky česneku
sušená majoránka
vejce
strouhanka
pepř, sůl

Na žemlové knedlíčky:

2 rohlíky nebo housky namočené v mléce
1 vejce
muškátový oříšek
petrželka
kousek másla (cca 0,5cm)
sůl

Dále širší domácí těstoviny

100ml smetany
1 žloutek
špetka muškátového oříšku
2-3PL hladké mouky
máslo

Postup přípravy receptu:

Nejprve si přichystáme vývar z drobů. Maso vložíme do studené vody, do vajíčka si dáme celé koření, cibuli zbavíme vrchní slupky, ale spodní necháme. Osolíme a dáme vařit. Sbíráme pěnu, abychom měli čistý vývar. Vaříme cca 1,5 hodiny a na posledních 20 minut vložíme zeleninu vcelku. Maso i zeleninu vyjmeme, nakrájíme a vývar přecedíme.

Z obou směsí na knedlíčky vytvarujeme přibližně stejně velké kuličky a zvlášť je uvaříme v mírně osolené vodě. Taktéž těstoviny předem uvaříme.

Do hrnce dáme rozpustit kousek másla, na něm orestujeme pokrájenou zeleninu, zaprášíme moukou a zasmahneme jíšku. Přilijeme vývar, provaříme, přihodíme růžičky květáku a mražený hrášek a vaříme cca 10 minut. Poté přilijeme krom jedné PL smetanu, ve zbylé smetaně rozmícháme žloutek.

Do polévky v této fázi přidáme knedlíčky, uvařené těstoviny a pokrájené maso a dochutíme muškátovým oříškem. Prohřejeme, odstavíme a vmícháme žloutek se smetanou. Nakonec přisypeme nakrájenou petrželku.

Více receptů najdete na blogu V Kuchyni vždy otevřeno nebo v naší rubrice recepty - S Andreou v kuchyni.

foto a recept: Andrea Motlíková

MK
sdílet na facebook

Náměstí v Plzní dýchá vánoční atmosférou! Trhy běží naplno - FOTKY a VIDEO!

Zprávy Plzeň
 čtení
9. 12. 2018 12:01

Vůně svařeného vína se mísí s vůní uzenin, koření a sladkostí. Náměstím v Plzni se nese hudba a trhovci nemají o zákazníky nouzi. Vánoční trhy v plzni běží naplno!

Štola je vánoční klasika! S fotopostupem to zvládnete hravě

Lifestyle
 čtení
9. 12. 2018 9:39

Voňavá štola je klasická vánoční záležitost. Jestli jste si na ni zatím netroufli, teď už s klidem můžete. Fotopostup je jedinečný pomocník, který vám pečení usnadní na výbornou...

  QAP téma   Kam na oběd?
U PAŠÁKA, pivovar - restaurace      Kalikovský Mlýn      Restaurant Flora      Pivnice Flora      
  Tipy do Bavorska

V lese u bavorských sousedů se opět chystá unikátní vánoční trh

Počasí - Plzeňský kraj

Předpověď počasí Vám přináší: In-počasí

QAP doporučuje

  Český software s.r.o.

Tvorba www stránek

  Přehled dnešních akcí