17.05.2024 12:00
17.05.2024 11:11
Co je domácí násilí? Jak a kdo může pomoci? Policie v Plzeňském kraji řeší několik případů ročně
17.05.2024 10:33
Oprava Jasmínové ulice v Plzni se blíží ke zdárnému konci – FOTKY
Už téměř rok opravuje Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) Jasmínovou ulici v Plzni. Rekonstrukce se blíží ke zdárnému konci.
Bez mazance by to nebyly Velikonoce! Víte, jak na něj?
Velikonoční pohoštění se neobejde bez mazance. Každý má svůj zaručený nebo vyzkoušený recept. Zkuste mazanec, jak ho dělá foodblogerka Andrea Motlíková...
Na přípravu dvou mazanců budete potřebovat:
- 750g mouky ( půl na půl hladkou a polohrubou )
- 180g cukru krupice
- 180g tuku ( máslo )
- 2 vejce
- 52g droždí
- 375ml mléka
- 1 vanilkový cukr
- kůra z jednoho citronu
- špetka soli
- kdo rád rozinky ( my ne ) dá také do těsta
- mandle na posypání
- 1 vejce na potření
Postup přípravy receptu:
Těsto můžeme připravit i domácí pekárně. Nejpreve nalijeme mléko, rozpuštěné a vychladlé máslo, vejce, potom sypké a navrch rozdrobené droždí a nastrouhanou kůru. Necháme pracovat na program těsto i s kynutím.
Poté těsto vyjmeme, propracujeme a na plechy vyložené pečícím papírem vytvarujeme 2 bochánky. Necháme opět vykynout alespoň půl hodiny. Poté můžeme vršek nastříhnout do kříže, pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 C° cca 30 - 40 minut, zkoušíme špejlí.
foto a recept: Andrea Motlíková
Více receptů na blogu V kuchyni vždy otevřeno nebo v naší rubrice S Andreou v kuchyni.