S Andreou v kuchyni: Svatomartinská skvěle propečená husa

09.11.2017 12:59

Ke svátku svatého Martina tradičně patří i pečená husa. Na její přípravu ale potřebujeme hodně času a musíme začít s předstihem. Luxusní recept servíruje Andrea Motlíková!

svatomartinská husa

Na přípravu budete potřebovat:

husa o hmotnosti 3,5 - 4 kg
sůl
kmín celý nebo drcený

Na červené zelí:

1kg kysaného (ne sladkokyselého) červeného zelí
1 cibule
sterilované brusinky
100ml červeného vína
1-2 hřebíčky
2PL cukru
sůl

Postup přípravy receptu:

Husu ráno, den před servírováním, osolíme a okmínujeme. Pořádně vmasírujeme do kůže a necháme ji v chladu do večera. Večer ve 23 hodin rozehřejeme troubu na 90°C a vložíme do ní přiklopený pekáč s husou, kterou jsme podlili cca 300 ml vody. Husu do pekáče vkládáme prsy nahoru. A celou noc se o husu nemusíme starat. Ráno cca v 8 hodin husu zkontrolujeme, znovu přiklopíme a zvýšíme teplotu na 180°C . Občas přelijeme výpekem. V 11 hodin odklopíme, zvýšíme teplotu na 220°C a dopečeme kůžičku dozlatova.

Zelí připravíme následujícím způsobem. Nejprve na másle orestujeme najemno nakrájenou cibuli, pak přisypeme cukr a necháme ho lehce s cibulí zkaramelizovat. Přidáme okapané zelí, podle potřeby trochu dosolíme a přidáme hřebíček. Podlijeme vínem nebo vodou a dusíme doměkka. Nakonec vmícháme 1 - 2 PL brusinek. Provaříme. Já zelí nezahušťuji, nechám vyvařit tekutinu, ale kdo je zvyklý, zahustí.

Více receptů najdete na blogu V Kuchyni vždy otevřeno nebo v naší rubrice recepty - S Andreou v kuchyni.

foto a recept: Andrea Motlíková

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT