Tip na víkendové pečení: Luxusní štafetková roláda

27.01.2018 8:12

Lámete si hlavu s tím, co o víkendu upéct ke kávě? Zkuste štafetkovou roládu. Foodblogerka Andrea Motlíková servíruje další extra recept...

upr1

Na přípravu budete potřebovat:

Těsto:
8-10 bílků (z 8L-10M vajec)
200 g moučkového cukru
120 g hladké mouky
80 g mletých vlašských ořechů

Krém:
300 ml mléka
100 g cukru
1 vanilkový pudink
250 g másla
2 PL mleté kávy (ne rozpustné)
4 PL vroucí vody
50 ml vaječného koňaku nebo rumu

Poleva:
100 g čokolády na vaření
1 cm plátek másla
50 ml smetany

Postup:

Nejprve rozpalte troubu na 190°C a připravte těsto. Bílky s cukrem ušlehejte v tuhý sníh a postupně do něj vmíchejte mouku a mleté ořechy.

Na plech vyložený pečicím papírem rozprostřete zlehka hmotu a uhlaďte stěrkou. Pečte do zrůžovění asi 20 minut. Zkuste špejlí, zda těsto již nelepí.

Během pečení uvařte z mléka, cukru a pudinkového prášku hustý pudink a nechte ho zchladnout. Mletou kávu spařte vroucí vodou. Pak do pudinku zašlehejte máslo, vaječný koňak nebo rum a kávu. Dobře promíchejte, případně doslaďte dle chuti.
Plát na roládu vyjměte z plechu i s papírem a nechte na mřížce trochu zchladnout. Pak ho podélně i s papírem stočte do rolky a nechte úplně vychladnout. Zase plát opatrně rozbalte a papír sloupněte. Namažte ho krémem, ne až ke kraji, a stočte do rolády. Nechte v lednici alespoň hodinu ztuhnout.

Na polevu rozpusťte ve vodní lázni čokoládu s máslem a nakonec vmíchejte smetanu. Vychlazenou roládu polijte čokoládou a po ztuhnutí dozdobte krémem. Opět nechte vychladit.

Roládu můžete také nakrájet na širší plátky, ty polít čokoládou a nazdobit krémem. Vzniknou vám tak krásné malé dortíky.

foto a recept: Andrea Motlíková

Více receptů na blogu V kuchyni vždy otevřeno nebo v naší rubrice S Andreou v kuchyni.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ZSA zima