02.06.2024 9:21
01.06.2024 18:21
Plzeňská muzejní noc nalákala davy lidí - FOTKY
Již 20. ročník Plzeňské muzejní noci nabídl v pátek 31. května veřejnosti nahlédnout nejen do muzeí netradičním způsobem. Připraven byl bohatý program. Podívejte se na FOTKY.
01.06.2024 13:12 01.06.2024 16:23
V Klatovech byla svolána pracovní skupina povodňové komise. Hasiči zasahují u vytopených sklepů - FOTKY
To má správný říz! Guláš s paprikou a klobásou pořádně zahřeje
Guláš je klasika. Ovšem guláš s paprikou a klobásou na maďarský způsob je luxusní záležitost! Rozhodně uspokojí i náročnější gurmány a milovníky pikantních lahůdek...
Na přípravu budete potřebovat:
750 g hovězí kližky
2 klobásy na vaření
3 cibule
2 červené špičaté kapie
2 stroužky česneku
1 PL sladké maďarské papriky
1/2 KL pálivé papriky
5 kuliček nového koření
špetka drceného kmínu
čerstvě mletý černý pepř
1/2 PL sušené majoránky
olej nebo sádlo
sůl
Postup přípravy receptu:
Hovězí maso nakrájejte na větší kostky, klobásy na kolečka, kapii na proužky a cibuli na kostičky.
Nejprve na oleji nebo sádle nechte na mírnějším zdroji tepla orestovat dohněda cibuli. Poté zvyšte teplotu, přidejte kostky masa, osolte, okořeňte pepřem, kmínem, novým kořením a maso ze všech stran opečte. Jakmile vám maso začne pouštět šťávu, opět zmírněte teplotu, posypte paprikou, promíchejte a přiklopte. Nechte maso dusit nejprve ve vlastní šťávě, podle potřeby podlévejte menším množstvím vody nebo hovězího vývaru. Maso nesmí být zcela potopené.
Po půlhodině k masu přihoďte kolečka klobás a společně dál duste, opět průběžně trochu podlévejte. Když je maso skoro měkké, což je přibližně po hodině dušení, přidejte ještě nakrájené papriky, majoránku, posekaný česnek a asi čtvrt hodiny společně vařte.
Dochuťte případně solí a pepřem. Guláš ničím nezahušťujte, měl by mít pouze přirozeně vydušenou hustší šťávu.
foto a recept: Andrea Motlíková
Více receptů na blogu V kuchyni vždy otevřeno nebo v naší rubrice S Andreou v kuchyni.