13.05.2024 19:21
13.05.2024 17:22
Plzeňan Martin Stošek se chystá na MS v maratonu horských kol. Chci vybojovat zlato, říká v rozhovoru
Třicetiletý český reprezentant Martin Stošek jede na zářijové mistrovství světa v maratonu horských kol s ambicí zvítězit. Jak hodnotí nejtěžší etapový závod na světě Cape Epic, ze kterého se nedávno vrátil? Vyrazí si vůbec někdy maratonský biker jen tak na kole pro zmrzlinu? Přinášíme rozhovor!
13.05.2024 14:58
Chystají se velkolepé oslavy!
Zdravotnická záchranná služba oslaví v Plzni významné výročí. Více v článku.
Vepřové závitky v jarním stylu! Zkuste je s bylinkovou nádivkou se špenátem
Hledáte novinku do domácího jídelníčku? Vepřové závitky s jarní nádivkou provoněnou bylinkami, špenátem a uzeným masem jsou ideální tip...
Na přípravu budete potřebovat:
2 větší plátky vepřového masa ( krkovice, kýta, plec)
100ml bílého vína
200ml uzeného vývaru
sůl, pepř
kousek másla
olej
Na nádivku:
1 rohlík nakrájený na kostičky
hrst nakrájeného uzeného masa
hrst špenátu (mangoldu nebo kopřiv)
1 vejce
2PL smetany
špetka muškátového oříšku
zelené bylinky ( petrželka, pažitka, libeček)
sůl
Postup:
Maso co nejvíce naklepeme na slabý a velký plátek, osolíme a opepříme.
Kostičky rohlíku a uzeného masa nasucho opečeme na pánvi, přesypeme do misky, pokropíme smetanou a uzeným vývarem a necháme nasáknout. Na pánev dáme špenát nebo pokrájený mangold, podlijeme 1 PL vody a necháme ho zavadnout. Přidáme k rohlíkům s masem, vmícháme vejce, bylinky, osolíme a promícháme.
Na maso navršíme směs a zavineme, omotáme provázkem nebo spíchneme jehlami.
Na pánvi vhodné do trouby rozpálíme olej a závitky zprudka ze všech stran necháme zatáhnout. Podlijeme vínem a vývarem, přiklopíme a vložíme do rozpálené trouby. Pečeme cca půl hodiny, během té doby přeléváme výpekem. Poté odkryjeme a dopečeme. Do výpeku nakonec přidáme kousek másla na zjemnění.
foto a recept: Andrea Motlíková
Více receptů najdete na blogu V kuchyni vždy otevřeno nebo v naší rubrice recepty - S Andreou v kuchyni.