QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

29.04.2024 15:38

Plzeňský festival vína nalákal davy lidí - FOTKY

Stánky s tím nejlepším vínem z Moravy a Čech, široká nabídka street foodu, pěkné počasí, živá muzika a skvělá atmosféra. Tak to vypadalo v pátek a v sobotu v centru Plzně. Podívejte se na FOTKY!

Unikátní kniha Pivovarníci Hlaváčkové byla pokřtěna – FOTKY

09.12.2021 14:20

Kniha plná unikátních dokumentů mapující historii pivovarnického rodu Hlaváčkových, který je spjatý s plzeňským pivovarem, byla pokřtěna. QAP.cz byl u křtu.

Pivovarníci Hlaváčkové křest knihy foto qap (16)
Pivovarníci Hlaváčkové křest knihy foto qap (16)Pivovarníci Hlaváčkové křest knihy foto qap (1)Pivovarníci Hlaváčkové křest knihy foto qap (2)Pivovarníci Hlaváčkové křest knihy foto qap (4)Pivovarníci Hlaváčkové křest knihy foto qap (5)Pivovarníci Hlaváčkové křest knihy foto qap (6)Pivovarníci Hlaváčkové křest knihy foto qap (7)Pivovarníci Hlaváčkové křest knihy foto qap (9)Pivovarníci Hlaváčkové křest knihy foto qap (8)Pivovarníci Hlaváčkové křest knihy foto qap (10)Pivovarníci Hlaváčkové křest knihy foto qap (11)Pivovarníci Hlaváčkové křest knihy foto qap (12)Pivovarníci Hlaváčkové křest knihy foto qap (13)Pivovarníci Hlaváčkové křest knihy foto qap (14)Pivovarníci Hlaváčkové křest knihy foto qap (15)Pivovarníci Hlaváčkové křest knihy foto qap (17)Pivovarníci Hlaváčkové křest knihy foto qap (18)Pivovarníci Hlaváčkové křest knihy foto qap (3)Pivovarníci Hlaváčkové křest knihy foto qap (19)Pivovarníci Hlaváčkové křest knihy foto qap (20)Pivovarníci Hlaváčkové křest knihy foto qap (21)Pivovarníci Hlaváčkové křest knihy foto qap (22)

Křest knihy Pivovarníci Hlaváčkové proběhl v úterý 7. prosince v Pivovarském muzeu v Plzni. „Kvůli současné situaci bohužel křest proběhl jen v úzkém kruhu. Pozvali jsme rodinu a lidi, kteří se podíleli na tvorbě publikace. Všem ostatním, kteří původně na křtu měli být, knihu zašleme,“ uvedl Ivan Hlaváček, hlavní iniciátor nové publikace.

I tak se ale křest povedl. „S Ivanem Hlaváčkem se mi velmi dobře spolupracovalo, byla to opravdu pěkná práce,“ pochvalovala si Jana Poncarová, která byla přizvána ke spolupráci na této unikátní publikaci.

Pivovarníci Hlaváčkové křest knihy foto qap (4)Spisovatelka oceňuje zejména velké množství dobového materiálu, které se podařilo rodině zachovat. „Začínali jsme před rokem, seděli jsme nad štosem materiálu, všech rodinných dokumentů, které shromáždili. Je krásné, že se to dochovalo, že o vše pečují. Asi nejúžasnější věc ze všech dokumentů je deníček, kterému v rodině říkají zlatá knížečka, kde jsou vzpomínky dědečka. Tam je mnoho osobních vzpomínek,“ říká Jana Poncarová, která má jako správná autorka knihy o pivovarnictví i kladný vztah ke zlatavému moku. „Pivo si dávám, hlavně plzeňskou dvanáctku,“ usmívala se mladá spisovatelka.

Také Jan Hlaváček z nejmladší pivovarnické generace vyzdvihl práci bratra Ivana Hlaváčka. „Udělal obrovský kus práce,“ chválil svého bratra při křtu. Kniha se sice jmenuje Pivovarníci Hlaváčkové, sám Jan Hlaváček má ale raději označení sládek. „Děda přišel v roce 1929 a vyhrál konkurz na sládka v Plzeňském Prazdroji, přestože se pak stal ředitelem, pořád byl v duši a srdcem sládek. Myslím, že je lepší být sládkem než ředitelem. Ředitelů je plno, dobrých sládků ne,“ svěřil se na křtu Jan Hlaváček.

Pivovarníci Hlaváčkové křest knihy foto qap (14)Na křtu nechyběl ani dlouholetý sládek plzeňského pivovaru Václav Berka. V pivovaru začínal ještě jako student v roce 1971. O devět let později podepsal v pivovaru svoji první pracovní smlouvu. „První pracovní smlouvu jsem podepsal u Iva Hlaváčka v roce 1980. On byl takový guru, dokázal naslouchat, vždy poskytnout radu,“ vzpomíná Václav Berka. 

Ani Václav Berka, dnes emeritní vrchní sládek, neskrýval radost z nové knihy „Jsem velmi nadšený, že taková knížka vznikla. Já znám tři Hlaváčky, Iva, Ivana i Honzu celý můj profesní život. Jsem šťastný, že jsem to s nimi mohl prožít. A hrozně se těším, co se v té knize dočtu. Když jsem nastoupil do pivovaru, byl to úplně jiný pivovar než dnes. Byla to taková romantika, pivo jsme dělali v dřevěných kádích. Bylo to mnohem těžší, ale dávali jsme do toho srdce a já doufám, že to srdce bude z té knihy cítit.“

Na křtu nechyběla ani rodina bratrů Hlaváčkových. S manželem a malou dcerkou přijela Andrea Sestini Hlaváčková, bývalá tenistka a dcera Honzy Hlaváčka. Z Norimberka dorazila také dcera Ivana Hlaváčka, Hannah-Lisa Hlavacek, která coby designérka stojí za krásnou obálkou nové publikace.

Více o knize nám prozradil Ivan Hlaváček. Čtěte zde.

Knihu si můžete objednat online.

foto: QAP.cz

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24