QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Kam až sahá historie sládků Hlaváčkových? Vychází unikátní kniha

03.12.2021 6:39

Nová kniha s názvem Pivovarníci Hlaváčkové mapuje historii slavného pivovarnického rodu. Je plná unikátních dokumentů i fotografií. Představil nám ji Ivan Hlaváček.

Jan a Ivan Hlaváčkovi Jan a Ivan Hlaváčkovi
Ivan Hlaváček ukazuje cenný dokumentRodokmen HlaváčkovýchRodokmenDům v Perlové ulici je spjatý s historií rodinyIvan Hlaváček roky sbíral a třídil materiál pro knihuKupní smlouva z roku 1905Knihu Pivovarské kvasnice napsal František Hlaváček (dědeček)Dopis Františkovi do legií putoval až přes USAIvan Hlaváček z poslední generace pivovarníkůPivovar Rabštejn nad Střelou, kde vařil pivo pradědečekFrantišek Hlaváček III. (dědeček)Ivo Hlaváček (otec Ivana a Jana)smlouva Rabštejn pivovarJan a Ivan Hlaváčkovi

Pivovarská plzeňská historie je opravdu bohatá a významně k ní patří rodina Hlaváčků. Tři generace pracovaly v plzeňském pivovaru jako sládkové a zasloužily se o zachování jedinečné chuti nejznámějších značek Pilsner Urquell a Gambrinus.

Příběh pivovarníků nyní vychází knižně. Sebrat, shromáždit, roztřídit a sehnat všechny materiály ale trvalo roky, intenzivně se pracovalo celý rok. „Vlastně to celé vzniklo tím, že se pořád diskutovalo, všichni se ptali. Byl jsem několikrát konfrontován s tou naší historií a také jsme neměli úplně jasno, tak jsem se pokusil vše zjistit,“ vysvětluje Ivan Hlaváček, který spolu se svým bratrem Janem patří k poslední pivovarnické generaci.

Ivan Hlaváček ukazuje cenný dokument

Po smrti otce nalezl Ivan Hlaváček důležité dokumenty. „Když otec zemřel, našel jsem krabici, kde bylo vše naházeno. Kupní smlouvy, různé dokumenty, dokonce i deníček mého dědečka, který si psal celý život od svatební cesty.“ Ivan pak všechny materiály roztřídil, začal spolupracovat s Pivovarským muzeem i pivovarem, oslovil genealogy, nechal vytvořit rodokmen a také přizval ke spolupráci spisovatelku Janu Poncarovou.

Prvním sládkem v rodině byl už prapradědeček Ivana a Honzy Hlaváčkových. „Jménem byl František, stejně jako pradědeček a dědeček. A všichni byli sládkové, v knize je pak označujeme jako František I., II., III.,“ vysvětluje Ivan Hlaváček a prozrazuje další zajímavosti, které se dočtete v knize.

„Pradědeček vařil pivo v Rabštejně nad Střelou, kde si propachtoval pivovar od hraběnky Lažanské. On byl ale velký Čech a vadilo mu, že Rabštejn byl německý, a tak se rozhodl odejít. Koupil v konkurzu pivovar v Podmoklech na Zbirožsku a odstěhoval se.“

Ivan Hlaváček ukazuje originál kupní smlouvy z roku 1905. „Je tam úplně vše, kolik tam bylo pytlů obilí, koní, platby atd. A toto je nájemní smlouva pivovaru v Rabštejně, ta je v němčině.“

Kupní smlouva z roku 1905Také tyto cenné dokumenty jsou k vidění v knize. Zachoval se například i dopis, který psala druhá manželka Františka Hlaváčka III. „Ona sama vařila po smrti pradědečka pivo v Podmoklech a psala do legií dědečkovi, tedy svému nevlastnímu synovi, krásný dopis. Píše, že vaří pivo, že španělská chřipka napadla jednoho sládka a on zemřel. A vlastně až z tohoto dopisu se můj děda dozvídá, že zemřel jeho otec,“ ukazuje Ivan Hlaváček originál dopisu, ve kterém nelze přehlédnout krásné úhledné písmo. 

O svém dědečkovi hovoří Ivan Hlaváček jako o nejslavnějším z pivovarnického rodu. Psal knihy o pivovarnictví, po válce se zasloužil o to, že se rozbombardovaný pivovar v Plzni znovu postavil. A stojí i za jedním z nejprodávanějších plzeňských piv. „Gambrinus 100, to byla receptura našeho dědy,“ svěřuje se jeho vnuk.

Dočtete se také o dalších generacích, Ivo Hlaváčkovi, který vařil pivo dokonce i na Kubě, kam ho pozval Fidel Castro a samozřejmě o Janu Hlaváčkovi, který působil v pivovaru až do roku 2014.

„V závěru knihy jsou pak různé vtipné historky,“ říká Ivan Hlaváček. Dozvíte se, proč se Chruščov koupal v koupelně paní Chlebečkové, která bydlela vedle Rudého koutku nebo jak se ztratil Gagarin v plzeňském pivovaru. A kniha přináší i další perličky. Zjistíte třeba také to, že za příchodem Hlaváčků do Plzně a plzeňského pivovaru stála zřejmě náhoda.

Tak hezké čtení! Kniha právě vychází!

Kniha „Pivovarníci Hlaváčkové: Jak se zrodili proslulí plzeňští sládkové“ vychází 3. 12. 2021 v limitovaném počtu 500 kusů a je možné ji zakoupit v dárkové prodejně na nádvoří pivovaru a v Pivotéce v Pivovarském muzeu v Plzni. Publikace je také v předprodeji na www.pivovarnicihlavackove.cz.

 

foto: Archiv Ivan Hlaváček, QAP.cz

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24