QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňané, zbystřete! Tramvajové linky 1 a 2 se vrátily zpět na své trasy

18.12.2023 11:29

V pátek 15. prosince skončila dle plánu první etapa rozsáhlé rekonstrukce na Koterovské. Tramvaje č. 1 a 2 se vrátily zpět na své původní trasy.

tramvaj 1 Slovany_ilustrační_QAP

Rekonstrukce tramvajové trati v Koterovské ulici v Plzni na Slovanech skončila dle harmonogramu v pátek 15. prosince 2023. Od soboty 16. prosince se vrátila na Slovany doprava i na tramvajovou trať. O změně jsme informovali ZDE.

Stavba tramvajové trati na Slovanech výrazně ovlivnila od začátku října osobní dopravu i MHD. Dlouhodobá výluka s sebou nesla změnu na tramvajových linkách číslo 1 a 2. Tramvaje linky 1 byly z Bolevce odkloněny na Koterovskou ulici do provizorní konečné Nám. Generála Píky.

Tramvaje linky 2 jezdily v úseku Malesická – Světovar, v prosinci, po dokončení rekonstrukce tramvajové trati na Skvrňanech jezdila 2 až na konečnou Skvrňany.

Změna linek tramvají na Slovanech zamotala na podzim některým Plzeňanům hlavu, první dny cestující zmateně přestupovali mezi linkami. Dostat se MHD ze zadních Skvrňan například do bazénu na Slovanech byl v průběhu obou rekonstrukcí tramvajových tratí bojový úkol.

Od víkendu jezdí tramvaje č. 1 a 2 na svých původních trasách. V pondělí 18. prosince někteří cestující opět zmatkovali.

„Jsem ráda, že jsou všechny ty rekonstrukce hotové, bylo to dost nepříjemné, ale je jasné, že se to musí udělat. Dnes mě překvapila výměna čísel na tramvajích, o víkendu jsem nikam nejela. No, naštěstí jsem si ale všimla včas a nezajela jsem si jinam,“ směje se mladá Plzeňanka na tramvajové zastávce Mikulášské náměstí. „To já si nevšiml a musel jsem přeběhnout,“ řekl redaktorce QAPu další z cestujících.

V letošním roce byla na Slovanech opravována část tramvajové trati na Koterovské od OC Galerie Slovany včetně okružní křižovatky na náměstí Generála Píky.

„Stavba byla zahájena letos 25. září. Dokončeny byly etapy 0, 1, 2 a 3a. V rámci výstavby byla nutná výluka v městské hromadné dopravě, zároveň si stavba vyžádala i uzavírky vozovek a chodníků. Děkujeme všem cestujícím i řidičům za trpělivost. Nyní mají do nadcházející stavební sezony klid. Zároveň je žádám o pochopení, až začnou stavební práce v sezoně následující,“ doplnil náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar.

Akce za téměř čtvrt miliardy korun včetně DPH bude pokračovat v následující stavební sezoně, tedy zhruba od března 2024. Navazující stavební práce budou zahrnovat etapy 3 a 4 s předpokládaným postupem od křižovatky s ulicí Sladkovského až po náměstí Generála Píky.

Opraví se další úsek tramvajové trati včetně nástupišť, komunikace, chodníky i veškeré inženýrské sítě, tedy veřejné osvětlení, světelná signalizace, kanalizace či vodovod.

Foto QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT