Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Rok 2023 v Plzni: Nová brána do Borského parku, otevření obchvatu, obchodního centra i výběhu pro šimpanze

31.12.2023 11:00

Rok 2023 přinesl také několik zásadních staveb v Plzni. Otevřen byl obchvat Plzně za 2,2 miliardy korun. Velkou dokončenou investicí je i nová vozovna PMDP nebo centrum Tech Tower. Ve Skvrňanech to byla velká přestavba Alice.

stavby

Obchvat města a nová vozovna

V únoru 2023 byl slavnostně otevřen Západní okruh Plzně. Stavbu za přibližně 2,2 miliardy korun se podařilo dokončit s několikaměsíčním předstihem. Propojení největšího městského sídliště na Severním předměstí s průmyslovou zónou na Borských polích se slavnostně otevřelo v neděli 19. února. QAP byl na otevření, reportáž najdete ZDE.

Velkou událostí zejména pro PMDP bylo otevření nové vozovny. Rekonstrukce tramvajové vozovny na Slovanech byla jedna z největších akcí v novodobé historii Plzeňských městských dopravních podniků (PMDP). Ve čtvrtek 16. března 2023 byla vozovna slavnostně otevřena. Fotografie a podrobnosti.

Světovar se konečně dočkal opravy

Staré průmyslové budovy v Plzni na Světovaru ožily, v únoru byl otevřen Tech Tower. Unikátní prostor nyní nabízí začínajícím firmám, které se zabývají inovativními technologiemi, nejmodernější prostory. Podívejte se s QAPem reportáž z otevření. Rekonstrukce Světovaru ale nebyla jednoduchá. Možná si ještě pamatujete na megalomanské plány na přestavbu Světovaru v Plzni na Slovanech na tzv. Kulturní fabriku - 4x4 Cultural Factory. Světovar se měl stát nejen centrem kultury, vlajkovou lodí EHMK (Evropského města kultury  v roce 2015), ale i novým prostorem pro městský archiv. Tyhle plány ale městu nevyšly, i když do nich investovalo desítky milionů a v prosinci roku 2014 projekt zastavilo.Objekt byl na dva roky zakonzervován. V roce 2016 pak město oznámilo stavbu nového technologického centra, tzv. tech Tower se v místě budoval od prosince 2019.

Plzeň má od roku 2023 novou vstrupní bránu do Borského parku. Stavba byla zahájen v srpnu 2022, v říjnu 2023 byla stavba slavnostně otevřena.Jde o prosklený pavilon s plochou zelenou střechou a kavárnou. Více jsme psali ZDE.

Sportovní hala, skateparky a výběh pro šimpanze

Otevřena byla nová sportovní hala Krašovská v Plzni na Košutce. Výstavba nové haly vyšla město Plzeň na téměř 172 milionů korun bez DPH. Hala poprvé hostila velkou sportovní událost v lednu 2023, ještě před svým otevřením. Víceúčelová hala se nachází na okraji Plzně v blízkosti panelových sídlišť Bolevec, Lochotín a Košutka. Využívat ji mohou nejen obyvatelé těchto velkých plzeňských sídlišť, ale také profesionálové, neboť špičkové vybavení haly splňuje všechny požadavky pro vrcholový sport.

V Plzni se otevřely v roce 2023 hned dva skateparky. Ve středu 9. srpna byl slavnostně otevřen skatepark za OC Plzeň Plaza. nOVÝ skatepark za 7,3 milionu korun je na Lochotíně u Gymnázia Františka Křižíka v Sokolovské ulici.

Od září mají šimpanzi v plzeňské zoo nový moderní výběh. Šimpanzi mají ve výběhu spoustu nových prvků na dovádění, návštěvníci je mohou nerušeně sledovat přes vodní příkop.Fotografie z otevření výběhu najdete ZDE.

"Komunistická" Alice se proměnila v moderní centrum

Ve Skvrňanech si lidé letos "užili". Rozkopaná byla zejména tramvajová trť, která porcházela velkou rekonstrukcí. Od podzimu tu mají ale nové obchodní centrum. Proběhla rozsáhlá přestavba obchodního centra Alice v plzeňských Skvrňanech. Místo původní Alice stojí v místě zbrusu nové obchodní centrum. Slavnostní otevření proběhlo ve čtvrtek 9. listopadu za účasti významných hostů. Psali jsme ZDE.

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství