Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

02.06.2024 12:14

Kvúli zaplavení byl v Plzni neprůjezdný Rondel

Hasiči odčerpali vodu, nyní je místo již průjezdné

02.06.2024 11:10

Region zasáhly bouřky!

Výstraha před bouřkami platí v celém Plzeňském kraji až do dnešní 20. hodiny

Revitalizace Stráně v Rokycanech začala. Kdy bude hotovo?

16.02.2023 14:46

Začala dlouho očekávaná revitalizace Husových sadů a Kalvárie v Rokycanech, místní toto místo znají spíše pod názvem Stráň. Nyní se začalo s kácením dřevin.

Stráň_kácení stromů_0223_město Rokycany

„V polovině února jsme začali se samotnými pracemi – kácením dřevin. Revitalizace zahrnuje vybudování nových komunikací a zpevněných ploch, Velkou lávku přes rokli u hřbitova, Malou lávku nad koupalištěm u ulice Nad Strání a lávku pod vyhlídkou nad fotbalovým stadionem. Chybět nebude drobná architektura, nové lavičky, odpadkové koše a informační tabule nebo vegetační prvky. Počítá se také s přemístěním prvního zastavení Křížové cesty na Kalvárii,“ vysvětlil místostarosta města Rokycan Jiří Sýkora.

Jedná se o rekonstrukci nejvýznamnější a nejrozsáhlejší plochy veřejné zeleně v Rokycanech o výměře 23 hektarů. „Husovy sady a Kalvárie jsou ojedinělým územím s vysokým rekreačním, urbanistickým i ekologickým potenciálem. Svahy Husových sadů s porosty se skalnatými výstupy vytváří kulisu celé severní části města. Již od roku 1895 bylo území vybaveným parkem s množstvím vycházkových tras, altány a vyhlídkami. Z původních úprav se dodnes zachovala cestní síť a stopy původních objektů,“ připomněl historii území Tomáš Rada, starosta města Rokycan.

Zásadní stavbou bude nová Velká lávka přes rokli v blízkosti hřbitova. Celková délka lávky bude 22,5 metru, šíře bude 1,5 metru a bude sloužit pouze pro pěší. Konstrukce lávky je doplněna ocelovo-dřevěnou mostovkou a ocelovým vzpěradlem. Další investicí bude Malá lávka poblíž ulice Nad Strání, celková délka bude 7,5 metru. Nová lávka vznikne také v prudkém svahu pod vyhlídkovou terasou s celkovou délkou 10,5 metru.

Náklady na revitalizaci jsou ve výši 18,9 milionu korun bez DPH. Hotovo by mělo být v březnu 2024.

„Co se týká drobné architektury, bude na vyhlídce u pravidelného parteru instalováno nenápadné zábradlí z nerezových profilů a sítě. V rámci projektu dojde také k přemístění prvního zastavení křížové cesty z travnaté plochy blízko rušné komunikace k nově vybudované dlážděné cestě stejně, jako je tomu u ostatních zastavení,“ doplnila Šárka Kozlerová z Odboru rozvoje města Městského úřadu Rokycany, která má investici na starosti.

V celém řešeném území budou rozmístěny atypické sedací prvky z masivního dřeva a odpadkové koše. U vstupů do parku budou umístěny informační tabule s orientační mapou a základními informacemi o parku.

„Součástí rekonstrukce je i kácení vybraných dřevin, a to zejména v prostoru křížové cesty na Kalvárii, u velké vyhlídky v Husových sadech, u cesty k letišti v místě nové lávky přes rokli a u vstupu za Litohlavským mostem. Dojde také k výsadbě 14 kusů nových stromů. Na malé vyhlídce vznikne zvýšený kamenný záhon osázený trvalkami a travinami,“ upřesnila Lucie Stehlíková z Odboru rozvoje města Městského úřadu Rokycany, jež má na starost správu zeleně města.

Foto město Rokycany

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství