Začátek nového roku přinese mráz i sníh

28.12.2015 7:01

Oproti extrémně teplému prosinci by se teploty v lednu měly vrátit už k normálním hdonotám. V týdnu od 4. ledna by mělo minimálně na hory dorazit i sněžení.

Sněhová situace 27_1_Pavel Němeček (10)

Poslední měsíc roku 2015 byl z hlediska počasí, a především teplot, extrémní. Podle odhadů se do historie zapíše jako jeden z nejteplejších od roku 1951. V lednu už by se teploty měly vrátit k normálním hodnotám, které jsou pro toto období kolem minus 1,6 stupně.

Meteorologové vydali novou měsíční předpověď od 28. prosince do 24. ledna a podle té nás čeká návrat k normálním teplotám pro aktuální období, i tak by teploty mohly být sem tam stále nadprůměrné.

"Z pohledu týdenních průměrných teplot se v dalších týdnech až do konce předpovědního období budou udržovat nadprůměrné nebo průměrné teploty. Nadprůměrné či průměrné z pohledu teplot skončí i období jako celek. Týden na přelomu roku nepřinese téměř žádné srážky a tak se tento týden zařadí jako čtvrtý v řadě s podprůměrnými srážkami. V druhém předpovědním týdnu od 4. do 10. ledna se očekávají nadprůměrné srážky. V posledních dvou týdnech se srážkové úhrny budou pohybovat kolem průměrných hodnot pro toto období," informoval ČHMÚ.

Noční teploty by mohly například v týdnu od 4.ledna klesat místy i na minus 8 stupňů. Denní by se v průměru měly pohybovat kolem 3 nad nulou. Podobně by to mohlo s teplotami vypadat i v dalších týdnech. V noci by měly teploty klesat na zhruba minus 5 stupňů, denní pak budou stoupat ke 3 stupňům nad nulou, nejtepleji by pak mělo být v týdnu od 11. ledna, kdy by se mohly odpolední teploty podle dlouhodobého výhledu dostat až k 5 stupňům.

Jaký bude přelom roku, to se dočtete v nové týdenní předpovědi.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24