QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Tresty za vulgarity na hokeji! Klub versus svaz...co říká právník?

05.02.2018 12:44

Poslední dobou se velmi řeší trestání klubů za vulgární fandění fanoušků. A týká se to hlavně plzeňského klubu. Co ale může vůbec klub dělat a na co má svaz právo? Zeptali jsme se právníka.

17122004

Na celou problematiku jsme se zeptali advokáta Mgr. Ing. Pavla Cinka z advokátní kanceláře CINK a partneři, s.r.o.

Pane magistře, jak je to tedy s trestáním klubů za neslušné jednání jednotlivců, může svaz takto postupovat?

Odpověď na otázku je poměrně složitá. Na jedné straně zde máme oprávněný zájem svazu, aby v rámci utkání nedocházelo k vulgaritám a nesportovnímu způsobu fandění, na druhé straně je zde uplatňován princip kolektivní viny, který je dle mého názoru třeba jednoznačně odmítnout. Pokud bychom totiž připustili, že klub bude sankcionován za to, že nezabránil fanouškovi křičet vulgaritu a v důsledku toho mu bude udělena sankce (ať již finanční či nařízeno uzavření určité části stadionu), dostaly by se kluby df. do neřešitelné situace. V konečném výsledku by se mohl např. provokatér fandící jinému klubu vydávat za fanouška klubu, který chce poškodit, křičet vulgarity a dosáhnout tak poškození klubu a fanoušků protivníka (zavřený kotel, finanční újma ap.).

Navíc jsem přesvědčen, že pokud by byl klubu takovýto zákaz udělen a klub následně prokázal, že učinil veškerá opatření, aby uvedenému zabránil, mohl by se domáhat náhrady vzniklé škody a nelze vyloučit, že by byl úspěšný.

 

Jak by tedy dle vašeho názoru měl svaz postupovat, aby na utkání nedocházelo k popsanému nesportovnímu jednání a přitom se nevystavoval výše popsanému riziku?

Mám za to, že je třeba opustit princip kolektivní viny a trestání klubů za to, čemu stejně nemohou zabránit. Dle mého názoru by mnohem efektivnějším postupem ze strany svazu bylo podání pomocné ruky a stanovení pravidel, která musejí kluby (resp. místa, kde se utkání koná) splňovat k tomu, aby byly schopny na tato jednání reagovat (návštěvní řády řešící tuto problematiku, kvalitní kamerové systémy s možností zachycení takovéhoto jednání, zkušená pořadatelská služba schopná v případě takovéhoto jednání bezodkladně zasáhnout či důsledná spolupráce s policií v případě, že ze strany fanoušků dojde k protiprávnímu jednání). Pakliže toto bude ze strany klubu zajištěno, tak mám za to, že klub nelze postihnout za to, že se některý z návštěvníků dopustil jednání, které předpisy svazu zakazují.

 

  • Nejtrestanějšími kluby jsou HC Škoda Plzeň a Kometa Brno. Plzeň dostala od ČSLH za vulgární a urážlivé fandění fanoušků pokuty v celkové výši 142 tisíc korun. Před nedělním zápasem s Chomutovem svaz rozhodl o uzavření kotle - sektoru 112. Proti tomu se nakonec Plzeň v pátek odvolala. V sobotu prezident svazu rozhodnutí o uzavření sektoru zrušil (sektor měla mít zavřený i Kometa Brno). Více čtěte zde. 
  • Plzeňský klub má tak trochu svázané ruce, s vulgárním fanděním bojuje celou letošní sezonu. Má kampaň Indiáni fandí slušně, komunikuje s fanoušky, přistoupil i k osobnímu dopisu fanouškům v kotli nebo osobnímu apelu Milana Gulaše. Přesto se vulgarity někdy při zápasech objevují, zvláště jako reakce na rozhodnutí rozhodčích či další vypjaté situace.
  • Faktem je: To, že bude ČSLH kontrolovat fandění na stadionech si odsouhlasily samy kluby. Paradoxně Plzeň s tímto rozhodnutím klubů nesouhlasila. Pro ale byla většina českých klubů. Stanovena nejsou ale žádná konkrétní pravidla, jak mají kluby postupovat, aby vulgárnímu fandění zabránily. A jak může klub trestat samotné fanoušky? To, zdá se, také nikdo neví!
SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24