Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Záchranná stanice živočichů v Plzni slaví významné výročí

05.12.2022 9:45

Dobrovolný ekologický spolek - ochrany ptactva provozuje Záchrannou stanici živočichů Plzeň. Letos slaví spolek 30. rok fungování.

DESOP

„V pátek 2. prosince 2022 uběhlo přesně 30 let od založení Dobrovolného ekologického spolku – ochrany ptactva (2. 12. 1992). Za tu dobu se událo hodně věcí, zejména letošní třicátá sezóna byla a je pro naši další činnost i fungování zásadní. Máme za sebou tisíce výjezdů, zásahů a příběhů zvířecích i lidských životů. Zasahujeme na zemi, ve vodě i ve vzduchu, provozujeme Záchrannou stanici živočichů Plzeň, realizujeme projekty druhové ochrany, vyučujeme ekologickou výchovu. Třicet let spolu se stovkami kolegů, příznivců, přátel i obyčejných lidí fungujeme téměř 24 hodin denně, 7 dní v týdnu a 365 dní v roce za každé situace, ať je zima - léto, pondělí či pátek, povodně, covid a nebo svátek,“ uvedl Karel Makoň, vedoucí a spoluzakladatel DES OP.

DOBROVOLNÝ EKOLOGICKÝ SPOLEK – ochrana ptactva (DES OP)

Nezisková organizace s celorepublikovou působností specializující se na praktickou ochranu přírody a životního prostředí.

Spolek byl založen již v roce 1992 a působí hlavně na území Plzeňského kraje.

Zajišťuje odchyt, převzetí, veterinární vyšetření i ošetření, následnou léčbu a zpětný návrat do volné přírody, případně zajištění další existence všech druhů poraněných či jinak handicapovaných volně žijících živočichů.

Realizuje ekologicko-výchovných či informační projekty, zaměřené zejména na osvětu a vzdělávání široké veřejnosti.

Záchranná stacince si k jubileu nadělila nové - sváteční logo. „U příležitosti této pro nás významné a jubilejní události jsem v těchto dnech převzal od velice nadějné, mladé výtvarnice Terezy Cihlářové naše „sváteční - oživlé“ logo. Tereza přepracovala naše hlavní grafické logo od Zdeňka Doležala a vdechla mu život tím, že překreslila všechny tři zástupce ptačí říše do reálné podoby. Tím obohatila naši galerii o nové sváteční a oživlé logo pro mimořádné příležitosti," popsal dárek Karel Makoň.

V květnu se Plzeňané dočkají zajímavé venkovní výstavy, která bude DES OP věnována. „Na květen pak chystáme spolu s městem Plzní velkoformátovou venkovní výstavu v Křižíkových sadech věnovanou 30 rokům činnosti DES OP a provozování ZSŽ Plzeň," prozradil vedoucí DES OP.

„Děkuji všem, kteří nám pomáhají, jsou součástí našeho spolku, pracují pro něj, podporují ho anebo nás pouze sledují a fandí naší činnosti. Bez Vás bychom to nezvládli a hlavně nebyli tam, kde jsme dnes! Děkuji Vám,“ poděkoval Karel Makoň.

Foto DES OP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství