V Plzeňském kraji proběhlo velké kroužkování labutí – FOTKY

03.09.2022 10:01

Na Karla Makoně ze Záchranné stanice živočichů v Plzni jeho kolegy, přátele a dobrovolníky čekal nelehký úkol. Okroužkovat rodiny labutí. Jak se jim akce vydařila?

Mirosla Chaloupka3
Mirosla Chaloupka3labutě DESOP (2)Miroslav Chaloupka4labutě DESOP (3)labutě DESOP (4)Mirosla Chaloupka1Mirosla Chaloupka2labutě DESOP (1)

Členové Záchranné stanice živočichů v Plzni spolu s přáteli a několika dobrovolníky objeli Plzeňsko, Tachovsko, Domažlicko, Rokycansko a část Berounska. „Celkem jsme odchytili, okroužkovali a odečetli rovných 200 labutí velkých. Kroužkovaly se přednostně celé rodiny, nevzletná mláďata a pelichající rodiče. U některých starých labutí se měnil starý ošoupaný a špatně čitelný kroužek za nový, čtyřem dospělým labutím jsme nasadili speciální ornitologický límec, abychom divoké a těžko polapitelné ptáky mohli kontrolovat na dálku, aniž bychom je museli znovu složitě chytat,“ popsal Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů v Plzni.

Kroužkování labutí nebyl žádný med. Skupina byla rozdělena na několik sekcí. Vody brázdili Kajakáři. Pěšci se brodili v bahně. „Pěšáci jsou chudáci a nemají to lehké. Pravda, neoprenové obleky a boty jsou dnes o třídu jinde, než kdysi dávno používané staré tepláky a tenisky, ale čím vším musí projít, prodrat se a kolik u toho nachodí kilometrů a vypijí špinavé vody, je opravdu úctyhodné,“ popsal Karel Makoň.

Labutě kroužkovali i u Žihle. „Letos největšího úspěchu a sladkých 100 % úspěšnosti dosáhla skupina z odloučeného pracoviště DES OP pro Plzeň – sever z Kožlan - Segečovi. Rodina Jiřího Segeče včetně maminky Aleny spolu s pár dobrovolníky ve finále pochytala všechny labutě jak u  Kralovic, tak u Žihle a na řece Berounce u Zvíkovce. Velmi pěkná práce a výsledek 27 okroužkovaných labutí,“ dodal Makoň.

 

Foto DESOP, Miroslav Chaloupka

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24