03.05.2024 18:00
03.05.2024 16:01
V okolí Dobřan se pohybuje vlk. Co dělat při setkání?
03.05.2024 14:39
Slavnosti svobody budou pod dohledem policie. Byla přijata preventivní bezpečnostní opatření
Bez mazance by to nebyly Velikonoce! Víte, jak na něj?
Velikonoční pohoštění se neobejde bez mazance. Každý má svůj zaručený nebo vyzkoušený recept. Zkuste mazanec, jak ho dělá foodblogerka Andrea Motlíková...
Na přípravu dvou mazanců budete potřebovat:
- 750g mouky ( půl na půl hladkou a polohrubou )
- 180g cukru krupice
- 180g tuku ( máslo )
- 2 vejce
- 52g droždí
- 375ml mléka
- 1 vanilkový cukr
- kůra z jednoho citronu
- špetka soli
- kdo rád rozinky ( my ne ) dá také do těsta
- mandle na posypání
- 1 vejce na potření
Postup přípravy receptu:
Těsto můžeme připravit i domácí pekárně. Nejpreve nalijeme mléko, rozpuštěné a vychladlé máslo, vejce, potom sypké a navrch rozdrobené droždí a nastrouhanou kůru. Necháme pracovat na program těsto i s kynutím.
Poté těsto vyjmeme, propracujeme a na plechy vyložené pečícím papírem vytvarujeme 2 bochánky. Necháme opět vykynout alespoň půl hodiny. Poté můžeme vršek nastříhnout do kříže, pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 C° cca 30 - 40 minut, zkoušíme špejlí.
foto a recept: Andrea Motlíková
Více receptů na blogu V kuchyni vždy otevřeno nebo v naší rubrice S Andreou v kuchyni.