QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

29.04.2024 15:38

Plzeňský festival vína nalákal davy lidí - FOTKY

Stánky s tím nejlepším vínem z Moravy a Čech, široká nabídka street foodu, pěkné počasí, živá muzika a skvělá atmosféra. Tak to vypadalo v pátek a v sobotu v centru Plzně. Podívejte se na FOTKY!

Pojedete o víkendu na Šumavu? Pozor na policejní kontroly

15.01.2021 15:00

Již několikrát jsme Vás informovali o problémech, které musí řešit strážci Šumavy i policie. Nedodržování pravidel, pohazování odpadků nebo parkování na nevyhrazených místech.

šumava nápor parkoviste plná (12)

Na kontroly proto na Šumavu vyrážejí i policisté. Výjimkou nebude ani tento víkend. Policie se zaměří dopravu, podniknou také společné hlídky se strážci NP a CHKO Šumava. Policisté a strážci žádají návštěvníky o dodržování pravidel. 

"V následujích týdnech a zejména o víkendech budou opět policisté během zvýšeného výkonu služby dohlížet na dodržování vládních opatření a rovněž na zajištění veřejného pořádku. Pozornost policistů se také zaměří na bezpečnost a plynulost silničního provozu, a to především na hlavních silničních tazích vedoucích do Železné Rudy a do dalších návštěvnicky zajímavých horských oblastí. Zaměřovat se budeme i na správné parkování motorových vozidel," informuje policejní mluvčí Pavla Burešová.

Parkujte pouze na parkovištích a místech pro parkování. "Opětovně bychom chtěli požádat o ohleduplnost a upozornit řidiče, aby vozidla parkovali jen na místech k tomu určených a svým nevhodným parkováním tak neznesnadňovali průjezd vozidel IZS," pokračovala Hana Kroftová, tisková mluvčí policie. Šumava zažila nápor v parkování hned na začátku roku 2021, kdy si lidé chtěli užít poslední volné dny v rámci vánočních prázdnin.

Minulý víkend padaly na Šumavě pokuty kvůli nedodržování pravidel. Strážcům nyní pomohou i policisté.

"Po vzájemné dohodě se zástupci Národního parku Šumava a CHKO Šumava budeme provádět výkon služby prostřednictvím společných hlídek, které budou tvořit policisté a strážci přírody. Společné hlídky se budou pohybovat zejména v území Královského hvozdu, tedy u Černého a Čertova jezera, dále na Modravě a Povydří, kde zaznamenali strážci přírody ze strany návštěvníků nejčastější problémy. V této souvislosti tedy budeme společně dohlížet i na to, zda lidé neporušují usnesení vyplývající ze zákona o ochraně přírody a krajiny," doplňuje Pavla Burešová.

Také zástupci NP Šumava prosí turisty o dodržování pravidel a slušného chování v přírodě. "Žádáme vás, abyste dodržovali všechna pravidla pohybu na území NP a CHKO Šumava. Své výpravy plánujte tak, abyste se pohybovali pouze po značených stezkách, čímž se budete chovat šetrně k cenné přírodě a i k jednotlivým druhům zvířat. Ta potřebují pro přežití zimního období co nejvíce klidu, aby šetřila energii, kterou dokážou jen velmi stěží doplnit. Zároveň nebudete poškozovat lesní ekosystémy, především přirozenou obnovu lesa. A v neposlední řadě tak nebudete riskovat pokutu od strážců Správy NP Šumava případně Policie ČR."

Foto: Qap.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte_copy