QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

25.04.2024 14:31

Dopravní nehoda v Libušínské ulici v Plzni

Na místě zasahují všechny záchranné složky. Z  místa jsou hlášeny 4 zraněné osoby.

Na Šumavě padaly o víkendu pokuty, strážci mohou požadovat až 10 000 korun

11.01.2021 9:44

V sobotu a v neděli byla cílem spousty lidí Šumava. Nvštěvníci si zabalili teplé oblečení, dobrou náladu a vyrazili poznávat krásná zákoutí NP Šumava. Našli se ale i tací, kteří pravidla nedodržovali.

čertovo jezero plné lidí QAPfoto (7)

Co budeme o víkendu dělat? Nad touto otázkou přemýšlela spousta lidí. Někteří z nich vyrazili na Šumavu. Na tom by nebylo nic zarážejícího. Lidé si potřebují odpočinout, načerpat energii z přírody, nadýchat se čerstvého vzduchu.

Překvapující ovšem je, kolik lidí nedodržuje pravidla. "Většina lidí se chovala správně. Užívala si pobytu venku, dlouhých procházek. Naši strážci kontrolovali, jak se lidé v Národním parku Šumava chovají, pokud zaznamenali nějaký problém, snažili se s nimi domluvit. Bohužel, v některých případech to nebylo možné a padaly pokuty," uvedl mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.

Vyšší návštěvnost byla v místech, kde jsou vyznačené stopy, tzn. Železná Ruda nebo Modrava.

Pokuty za nedodržování pravidel se udělovaly hlavně v blízkosti jezer. "Strážci mohou na místě udělit pokutu až 10 000 korun. Zatím padaly pokuty pouze pětitisícové. Pomáhat nám v kontrolách měli i policisté, ti ale místo toho řešili dopravní situaci v okolí," pokračoval Jan Dvořák s tím, že neodrazuje návštěvníky od výletu na Šumavu, jen prosí o dodržování pravidel. "Jen ať lidé přijedou, člověk potřebuje pro svůj život přírodu. Jen prosím o vhodné chování, neodhazování odpadků a hlučení. Doporučuji všem, aby si předem naplánovali trasu, kterou chtějí projít a zdržovali se pouze na stezkách. Posledním důležitým bodem je také parkování. Míst k parkování máme dost," dodal mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.

Foto: ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24