V pondělí z Plzně vyrazí česko-slovenská EXPEDICE OSMNÁCTKA

11.08.2022 15:35

Před rozdělením Československa byla nejdelší hlavní komunikací silnice č. 18 propojující takřka celou republiku od západu na východ. Právě tuto silnici připomene Expedice osmnáctka.

DSC00575

„V pondělí 15. srpna kolem 10. hodiny vyjede z Plzně automobilová mezinárodní česko-slovenská EXPEDICE OSMNÁCTKA. Chce připomenout, že společně se zánikem československé federace k 31. prosinci 1992, tedy před 30 lety, skončila i existence tehdejší nejdelší silnice I. třídy,“ řekl František Hykeš, tiskový mluvčí Expedice 18.

Expedici bude od startu k cíli absolvovat šest aut s jedno až dvoučlennou posádkou, část z nich budou dobové typy Škoda. Cestou se budou k tomuto jádru a organizačnímu týmu expedice připojovat na libovolnou vzdálenost ve spolupráci s veteran carcluby další automobily.

„Symbolický start bude probíhat v nejzápadněji položeném okresním městě v Tachově v neděli 14. srpna ve 14 hodin na nádvoří zámku. Symbolického startu se zúčastní několik historických vozidel a veřejnost. Po ukončení programu na zámeckém nádvoří vyprovodí expedici na hranice města kolona veteránů,“ představuje program František Hykeš.

V pondělí 15. srpna v 9 hodin na náměstí Republiky v Plzni proběhne oficiální rozloučení expedice. Před odjezdem zazpívá na šťastnou cestu symbolicky dětský folklórní soubor Plzeňáček pod vedením Jana Rezka. Cesta povede například přes Rožmitál pod Třemšínem, Nové Město na Moravě a Liptovský Mikuláš. Expedice plánuje dosáhnout cílového města Michalovice ve středu 18. srpna.

Historie silnice č. 18 dle mluvčího expedice: Podle starých automap a autoatlasů, například Autoatlasu ČSSR z roku 1970 začínala silnice č. 18 v Příbrami a končila až téměř na hranicích se Sovětským svazem v okresním městě Michalovce. Takto byla vedena až do roku 1993. Na pozdějších mapách je její začátek u kruhového objezdu v Rožmitále pod Třemšínem na silnici č. 19 z Plzně do Milevska a končí ve Voticích na trase Praha – Tábor – České Budějovice. Další její trasa na území ČR je už přeznačena na silnice nižší třídy a tedy své označení 18 ztrácí. Těsně po II. světové válce začínala silnice č. 18 dokonce přímo v Plzeňském kraji, a sice v Rokycanech. Po rozšíření vojenského výcvikového prostoru Brdy počátkem 50. let se však stalo toto území neprůjezdným a začátek silnice 18 byl posunut do středočeské Příbrami.

 

Foto ilustrační Milan Janoch

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24