Černé skládky v Liticích. Starostovi došla trpělivost: Umístíme fotopasti!

27.01.2023 11:35

Vyhozené lednice, bojlery, pneumatiky, stavební suť, zemina, starý zahradní nábytek, dětská kola, dokonce i pytle s odpadky. V okolí plzeňských Litic se od začátku roku začíná objevovat více a více černých skládek. Starostovi obvodu došla trpělivost.

odpad Litice_0123_Michal Hausner (6)
odpad Litice_0123_Michal Hausner (6)odpad Litice_0123_Michal Hausner (1)odpad Litice_0123_Michal Hausner (2)odpad Litice_0123_Michal Hausner (3)odpad Litice_0123_Michal Hausner (4)odpad Litice_0123_Michal Hausner (7)odpad Litice_0123_Michal Hausner (5)odpad Litice_0123_Michal Hausner (8)odpad Litice_0123_Michal Hausner (9)odpad Litice_0123_Michal Hausner (11)odpad Litice_0123_Michal Hausner (10)

Michal Hausner, starosta městského obvodu Plzeň 6 Litice, bojuje s odpadem. „Od Litic směrem na Doudlevce se u dálničního přivaděče objevilo velké množství vyvezených větví ze stromů, také několik hromad zeminy, dokonce i staré potrubí. Neustále s tímto problémem bojujeme a snažíme se o to, abychom měli veřejné prostranství v obci i v okolí čisté,“ říká Michal Hausner. „Je to nekonečný boj, který nás stojí nejen velké úsilí, ale i finanční prostředky, které by se daly směřovat jinam. Je pro mě nepochopitelné, že může někdo vyhodit jakýkoliv odpad do naší přírody, do našich lesů.

Obec s touto situací bojuje po svém. Ani občanům obvodu není odpad lhostejný. „Čistotu v obci se daří udržet zejména díky práci našeho údržbáře a za pomoci Čisté Plzně, se kterou spolupráce funguje skvěle,“ říká starosta Litic a pokračuje: „Také se ale najdou obyvatelé našeho obvodu, kterým nedělá problém při procházkách a pohybu po obci sebrat a donést do nebližších sběrných nádob drobnější odpad, který se občas na ulici objeví. Když lidé vidí, že my se snažíme mít Litice čisté, přispějí i svoji rukou a za to jim patří dík.

Starostovi už ale došla trpělivost. „Celou věc předám k řešení Policii České republiky. Také jsme se rozhodli v inkriminovaných místech umístit fotopasti a požádám o pravidelnější kontroly těchto míst Městskou policii Plzeň,“ informuje Michal Hausner.

„Zároveň žádám všechny občany Litic i okolí, kteří by byli svědkem nějakého podobného incidentu na našem katastru, nebo poznají vyhozené věci na fotografiích, aby se obrátili přímo na mě,“ žádá občany starosta Litic.

Foto Michal Hausner

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24