Do Rokycan zavítali budoucí kuchaři z Německa. Navštívili střední školu - FOTKY

03.06.2022 12:37

Češi i Němci mají společné problémy, v oblasti gastronomie je to také nedostatek odborných pracovních sil. I to mají řešit projekty typu výměnné spolupráce mezi školami.

CG0A2659
CG0A2659CG0A2571CG0A2589CG0A2504CG0A2496CG0A2512CG0A2514CG0A2537CG0A2543CG0A2541CG0A2550CG0A2547CG0A2557CG0A2623CG0A2607CG0A2559CG0A2578CG0A2575CG0A2580CG0A2610CG0A2613CG0A2620CG0A2629CG0A2644CG0A2630CG0A2633CG0A2640CG0A2641CG0A2663CG0A2667CG0A2672CG0A2675CG0A2678CG0A2683CG0A2688CG0A2693CG0A2694CG0A2699CG0A2704loga do projektu

V rámci přeshraniční spolupráce navštívili ve středu 1. června studenti z bavorského Viechtachu Střední školu Rokycany. „Jsou to studenti druhého ročníku oboru kuchař,“ uvedl Xaver Dietrich z Hotelberufsschule Viechtach, který žáky do Rokycan doprovázel. Jednalo se o projekt Landkreis Regen – Zemský  úřad v Regenu ve spolupráci se Střední školou Rokycany.

Také na škole v Rokycanech vyučují gastro obory. „Máme zde tříletý obor s maturitou kuchař-číšník a čtyřletý obor s maturitou gastronomie,“ prozradila ředitelka školy Irena Vostrá, která osobně německou delegaci provedla celou školou a ukázala i další převážně technické obory, které se na škole učí. Škola v současné době je zhruba na polovině kapacity. „V současné době máme 430 dětí, kapacita je 850 žáků a měli jsme i 870 žáků,“ říká ředitelka školy s tím, že se současnou silnou populací už počty znovu narůstají a šťastně dodává:„Budeme mít o cca 50 žáků více.“  

O přeshraniční spolupráci rokycanská škola velmi stála. „Jde o náš první projekt tohoto druhu a budeme rádi ve spolupráci spolupracovat,“ svěřila se ředitelka Irena Vostrá.

CG0A2541Německé studenty v Rokycanech čekal zajímavý program. „Jsou rozděleni do dvou skupin, první šla nyní na pracoviště odborného výcviku a druhá skupina zamířila na prohlídku historického centra města,“ vysvětlila ředitelka školy.

Na odborném výcviku bylo připraveno velké množství surovin a nejrůznějších ingrediencí. „Připravili jsme pro žáky soutěž ve výrobě nealkoholických nápojů podle vlastní fantazie. A v naší učebně kuchyně vyrábí českou specialitu, chlebíčky, také dle vlastní fantazie. Naši studenti je navigují, asistují a pomáhají, když si neví rady,“ vysvětluje Lukáš Kfelíř, učitel odborného výcviku gastronomie. 

Odborné znalosti měli němečtí žáci podobné jako čeští studenti. „Výsledky jsou výborné, myslím, že jsou spokojeni, jsou šikovní. Znalosti mají s malými odlišnosti stejné,“ chválil Lukáš Kfelíř budoucí kuchaře z Bavorska.

CG0A2578

S nápoji radil německým žákům student třetího ročníku oboru gastronomie Samuel Weissar. Sám se v tomto oboru našel, dokonce se prezentoval i v pořadu Prostřeno. „Škola mě baví moc. V Prostřenu to bylo náročné, ale jsem rád, že jsem tam mohl být,“ svěřil se Samuel, který skončil v televizní soutěži druhý. Německým studentům mohl s drinky sám radit, v rámci vyučování se již učil míchat nápoje. „Měli jsme i ve druhém ročníku barmanský kurz a drinky občas děláme,“ podotýká Samuel.

Škola pro studium využívá i virtuální realitu. „Můžeme se podívat na různá místa po světě, i jak funguje gastronomie a servírování, na francouzskou, orientální kuchyni a podobně. Existují hry a aplikace, které například simulují fastfood,“ říká učitel Filip Beneš, když ukazuje speciální brýle, kterých bude mít škola brzy již 15. Virtuální realitu používají i při výuce fyziky. „Například, když vysvětluji vesmír nebo mohu předvádět pokusy, které bych jinak předvést nemohl. Můžeme se podívat do provozu jaderné elektrárny. Prostě nevyužíváme to jen v gastronomii, ale i napříč strojírenskými obory,“ říká učitel fyziky a matematiky.

CG0A2640

Bavorsko i Česko řeší podobné problémy, spojené s covidem, současnou situací, úbytkem pracovních sil apod.Pořád mluvíme o hranicích, ale my už hranice nevnímáme. My máme podobný prostor, s podobnou strukturou i problémy,“ říká Reinhard Wölfl, z kanceláře hejtmana Landkreis Regen a dodává: „Je důležité dělat akce tohoto typu, výměny žáků. Abychom se postavili našemu společnému problému, kterým je nedostatek odborných pracovních sil,“ říká Reinhard Wölfl, z kanceláře hejtmana Landkreis Regen.

Bavorsko se jako turistická destinace potýká s nedostatkem pracovníků zejména v gastronomii. „Není to ale jen v gastronomii, ale obecně ve službách. Jen náš malý okres má před dvacet čtyřhvězdičkových hotelů, pouze v Bodenmaisu jich je 14. A tam potřebujeme kvalitní pracovní sílu, kterou musíme udržet,“ uvádí Heiko Langer, tiskový mluvčí Landkreis Regen. 

Spolupráci mezi školami podporuje i Plzeňský kraj. Tato výměna bude pokračovat návštěvou českých studentů z Rokycan v Bavorsku. „Jsme rádi, když se školy setkávají. Dnes se potkali žáci v oblasti gastronomické. My věříme, že spolupráce bude trvalá. Žáci pojedou do Německa 20. září,“ říká Jaroslava Havlíčková, vedoucí odboru školství, mládeže a sportu Krajského úřadu Plzeňského kraje.

loga do projektu

foto: QAP.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24