QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

FN Plzeň hledá dárce krevních destiček. Mnoho lidí bylo z registru vyřazeno

06.02.2023 11:25

Díky velkému pokroku v medicíně, a zároveň i díky dárcům, se daří úspěšně léčit stále více pacientů s hematologickými malignitami. Dárců ale v loňském roce ubylo.

11

Hematologicko-onkologické oddělení žádá veřejnost o spolupráci. Hledá dárce krevních destiček. „V loňském roce Separační centrum tohoto oddělení provedlo 1 071 aferetických odběrů trombocytů (přístrojové odběry přes separátor) pro pacienty v léčbě nebo po transplantaci kostní dřeně. Nemocným jsou podávány jak za hospitalizace, tak i v ambulantní péči, v současnosti je zaregistrováno 287 aktivních dárců a odběr lze opakovat cca 1x za měsíc. V roce 2022 se přihlásilo 32 nových dárců, bohužel 91 dárců bylo z registru vyřazeno. Většina z nich přestala být dárcem z osobních nebo zdravotních důvodů,“ uvedla FN Plzeň.

„Předpokladem pro vstup mezi dárce krevních destiček je dobrý zdravotní stav, věk nad 18 let, hmotnost nad 60 kg, dobrá tolerance „náběru ze žíly“ a ochota stát se pravidelným dárcem. S narůstajícím trendem dožívání vyššího věku se zvyšují i počty našich pacientů,“ upřesňuje FN Plzeň.

Dárcovství nebolí. „Dárcovství krevních destiček nebolí. Stačí, abyste splnili požadavky na dárce, a při odběru věnovali, kromě krevních destiček, i 1,5 hodiny svého času (délka odběru),“ uvádí FN Plzeň.

Zájemci o dárcovství mohou kontaktovat Separační centrum na tel: 377 103 825 nebo emailem vodickovap@fnplzen.cz

Foto FN Plzeň, QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24