Legiovlak vyjel do další sezóny, první i poslední zastávka je v Plzeňském kraji

03.06.2021 18:26

První zastávkou legionářského vlaku při jeho letošním putování po České republice je nádraží v Horažďovicích. Svou cestu vlak naopak ukončí v Plzni na přelomu listopadu a prosince.

Legiovlak

Široké veřejnosti bude Legiovlak v Horažďovicích přístupný od úterý 1. do neděle 6. června. Navštívit ho můžete ve všední dny od 8 do 18 hodin, o víkendu od 9 do 19 hodin. Vstupné do expozice je ZDARMA.

Legiovlak pomáhá veřejnosti a především mládeži obnovovat povědomí o čs. legiích a jejich zásluhách na vzniku samostatného československého státu. "Legiovlak se skládá ze 14 zrekonstruovaných vagonů, které představují vojenský ešalon. Těmito vlaky se desetitisíce čs. legionářů přepravily v letech 1918–1920 napříč Ruskem po Transsibiřské magistrále a průjezd si často musely vynutit bojem s bolševiky. Legiovlak se skládá z vozů polní pošty, těplušky, zdravotního, filmového, velitelského, štábního, obrněného, prodejního, krejčovského, kovářského (zrekonstruován na Slovensku), ubytovacího a dvou plošinových vozů. Ve všech vozech bude na návštěvníky čekat věrná rekonstrukce vybavení, legionáři v dobových stejnokrojích, ale také originální exponáty a několik stovek fotografií na panelech mapujících historii čs. legií," uvádí organizátoři na svých webových stránkách.

Povinností je dodržovat nařízená opatření, veškteré informace budou uvedeny u vstupu do expozice.

Foto: ilustrační

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24