Máte správně zabezpečené vodoměry? Zabraňte mnohatisícovým škodám

10.12.2022 19:32

Teploty klesají, zima je tu. Máte správně zabezpečené vodoměry? Zkontrolujte je zejména na chatách a chalupách a zabraňte tak škodám, které může špatně zabezpečený vodoměr způsobit.

vodoměr_Vodárna Plzeň

Je nejvyšší čas zkontrolovat vodoměr a případně ho zabezpečit proti mrazu. “Vytékající voda může značně poškodit nejen samotný vodoměr, ale majetek v celém objektu. Chránit vodoměr před poškozením je ze zákona povinností odběratele, který se o něj musí starat tak, aby fungoval bez problémů,” připomíná Dana Veselá, mluvčí Vodárny Plzeň.

“Tam, kde jsou vodoměry umístěny ve venkovních šachtách, je třeba dbát na to, aby prostor nemohl být zaplaven povrchovou vodou. Doporučujeme uzavřít přívod vody před vodoměrem a potrubí za ním vypustit,” říká Dana Veselá a radí, jak vodoměr nejlépe zabezpečit: “Pokud je rozvod opatřen uzávěrem před i za vodoměrem, necháme uzávěr za měřidlem otevřený a sestavu obalíme izolační vrstvou, třeba polystyrenem. Nevhodné jsou různé deky a další textilie.” 

Vodárna Plzeň varuje před zahříváním zamrzlého vodoměru ohněm. “Poškodit vodoměr teplem může i sám odběratel, který se snaží již zamrzlou vnitřní instalaci (včetně vodoměru) rozehřívat otevřeným ohněm. To ale v žádném případě nedoporučujeme, protože po tomto zásahu vodoměr zpravidla už měřit nebude a musí se vyměnit.”

Foto ilustrační Vodárna Plzeň

 
SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24