Plzeň ožila oslavami. Proběhl hlavní vzpomínkový akt Díky, Ameriko! FOTKY

06.05.2022 20:34

Západočeská metropole slaví 77. výročí konce 2. světové války. V pátek se rozjely vojenské kempy a proběhl hlavní vzpomínkový akt Díky, Ameriko! Účastnili se ho i veteráni 2. světové války. Podívejte se na fotky.

díky, Ameriko _foto QAP (77)
díky, Ameriko _foto QAP (77)díky, Ameriko _foto QAP (66)díky, Ameriko _foto QAP (47)díky, Ameriko _foto QAP (43)díky, Ameriko _foto QAP (46)díky, Ameriko _foto QAP (44)díky, Ameriko _foto QAP (54)díky, Ameriko _foto QAP (45)díky, Ameriko _foto QAP (48)díky, Ameriko _foto QAP (49)díky, Ameriko _foto QAP (50)díky, Ameriko _foto QAP (51)díky, Ameriko _foto QAP (52)díky, Ameriko _foto QAP (53)díky, Ameriko _foto QAP (41)díky, Ameriko _foto QAP (55)díky, Ameriko _foto QAP (56)díky, Ameriko _foto QAP (57)díky, Ameriko _foto QAP (58)díky, Ameriko _foto QAP (59)díky, Ameriko _foto QAP (60)díky, Ameriko _foto QAP (61)díky, Ameriko _foto QAP (67)díky, Ameriko _foto QAP (69)díky, Ameriko _foto QAP (62)díky, Ameriko _foto QAP (72)díky, Ameriko _foto QAP (63)díky, Ameriko _foto QAP (64)díky, Ameriko _foto QAP (65)díky, Ameriko _foto QAP (74)díky, Ameriko _foto QAP (71)díky, Ameriko _foto QAP (2)díky, Ameriko _foto QAP (8)díky, Ameriko _foto QAP (16)díky, Ameriko _foto QAP (73)díky, Ameriko _foto QAP (76)díky, Ameriko _foto QAP (3)díky, Ameriko _foto QAP (1)díky, Ameriko _foto QAP (9)díky, Ameriko _foto QAP (5)díky, Ameriko _foto QAP (7)díky, Ameriko _foto QAP (4)díky, Ameriko _foto QAP (6)díky, Ameriko _foto QAP (10)díky, Ameriko _foto QAP (11)díky, Ameriko _foto QAP (12)díky, Ameriko _foto QAP (13)díky, Ameriko _foto QAP (14)díky, Ameriko _foto QAP (15)díky, Ameriko _foto QAP (37)díky, Ameriko _foto QAP (17)díky, Ameriko _foto QAP (18)díky, Ameriko _foto QAP (19)díky, Ameriko _foto QAP (20)díky, Ameriko _foto QAP (21)díky, Ameriko _foto QAP (22)díky, Ameriko _foto QAP (23)díky, Ameriko _foto QAP (24)díky, Ameriko _foto QAP (25)díky, Ameriko _foto QAP (26)díky, Ameriko _foto QAP (27)díky, Ameriko _foto QAP (28)díky, Ameriko _foto QAP (29)díky, Ameriko _foto QAP (31)díky, Ameriko _foto QAP (32)díky, Ameriko _foto QAP (33)díky, Ameriko _foto QAP (35)díky, Ameriko _foto QAP (36)díky, Ameriko _foto QAP (38)slavnosti sovobdyslavnosti sovobdy1slavnosti sovobdy2slavnosti sovobdy3slavnosti svobody veterani15slavnosti svobody veterani17slavnosti svobody veterani110slavnosti svobody veterani156slavnosti svobodyslavnosti svobody veterani158slavnosti svobody3slavnosti svobody2slavnosti svobody336slavnosti svobody33

Slavnosti svobody vypukly v Plzni ve čtvrtek 5. května. Začaly vzpomínkovými akty u několika památníků v Plzni. Končit budou v neděli 8. května, kdy je na programu Convoy of Liberty.

Hlavní vzpomínkový akt Díky, Ameriko se uskutečnil v pátek 6. května od 16 hodin. Nejvzácnějšími hosty byli američtí a belgičtí veteráni George Thompson, Herman Geist a Richard Pieper z USA a Louis Gihoul a Valère Gustin z Belgie.

Právě oni sklidili u pomníku největší aplaus. „Dnes chci především říct: pamatujme si, že svoboda není nikdy zadarmo a nemůžeme ji chápat jako samozřejmost. Opravdu cítím, že Česká republika je mým druhým domovem, protože jsem chodil do školy s Čechy, hráli jsme si a pamatuji si na ně. Kdybych se někdy musel z Ameriky odstěhovat, přestěhoval bych se sem, do Plzně,“ řekl 97letý americký veterán George Thompson.

97letý americký veterán Herman Geist ve své řeči mimo jiné zmínil, kolikrát už Plzeň navštívil. „Byl jsem zde poprvé v roce 1990. Bylo to tehdy, když se stavěl ještě původní památník Díky, Ameriko! Byli jsme tu i později, když probíhala jeho rekonstrukce a poté, když byl odhalen v nové podobě. Chci jen říci, že vy nezapomínáte a vzpomínáte na nás, a my nezapomínáme na vaši zemi. Děkuji Československu.“

Americký veterán Richard Pieper už oslavil 98. narozeniny. Ani on nevynechal slova díků. „Poprvé jsem se vrátil do Plzně v roce 1995 a toto je moje jedenáctá návštěva. Mockrát děkuji. Mám rád Čechy,“ řekl Pieper, který byl příslušníkem 97. pěší divize 3. americké armády a patřil do prvních jednotek, které osvobodily Aš

„Již více než třicet let patří Plzeň mezi hrstku měst, která si neustále připomínají hrdinství všech vojáků, kteří riskovali své životy za svobodu nás všech. Jménem dobrovolníků ze 17. praporu belgických střelců vám za to patří velký dík,“ pronesl v řeči za belgické veterány syn zesnulého velitele 17. praporu belgických střelců Luc Rensonnet.

díky, Ameriko _foto QAP (47)Veterány můžete vidět i při oblíbením konvoji historických vozidel. Convoy of Liberty je tradičně největším lákadlem oslav,  projede Plzní v neděli 8. května. Bude v něm na 250 kusů historické vojenské techniky. Vyjíždět bude jako obvykle ze Sukovy ulice, a to v 11 hodin dopoledne. Konvoj projede po Klatovské třídě a sady Pětatřicátníků. Část vozidel pak dorazí na náměstí Republiky. Přehlídku vojenských historických vozidel doplní přelet dobových letounů.

Vojenské kempy se otevřely v pátek 6. května. Najdete je v centru města v Šafaříkových a Křižíkových sadech a v Proluce. Ve vojenských kempech představují život amerických vojáků v táboře a civilistů v roce 1945. Nechybí ani tank Sherman M4A4.

U Pekla pak najdete Camp Raiders, který ukazuje i současné ozbrojené složky USA, zejména US Army. V Lobzích se prezentuje během pátečního a sobotního dne Armáda ČR. V sobotu sem můžete vyrazit od 9 do 20 hodin.

Kulturní program probíhá zejména na hlavní scéně na náměstí Republiky, kde v sobotu večer vystoupí Plzeňská filharmonie.

slavnosti svobody

foto: QAP.cz, město Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24